Över 400 aktiva vinerier, 390 kommuner, 6 regioner. Välkommen till Slovakien – ett varierat vinland med stor framtidspotential.

Den absolut största delen av Slovakiens närmare 20 000 hektar vinmark ligger längs den södra gränsen. Såväl kvalitet som stil varierar, men överlag är det här ett land som återhämtat sig väl efter murens fall och som är på god väg att ta sin rättmätiga plats på världens vinscen.

Här är en snabbguide till Sloviakiens sex vinregioner.

Malokarpatská (Lägre Karpatien):
Ligger i den allra västligaste delen av landet. Vinerna härifrån är generellt fylliga och smakrika, med medelhög syra och djupa mogna frukttoner. Lämpar sig väl för lagring.

Nitrianska (Nitra):
Ligger alldeles öster om Malokarpatská och är den historiskt sett äldsta vinregionen i Slovakien. Vinerna härifrån är också mogna i stilen, med stor kropp och framfusig expressivitet. Syran är däremot något högre, vilket brukar ge viner med schysstare balans och elegans.

Južnoslovenská (Södra Slovakien):
Ligger i den sydvästra delen av landet, alldeles norr om floden Donau. Det här är den varmaste regionen i landet och de allra bästa vinerna odlas på viss altitud uppe på kullarna. Regionen producerar generellt fylliga och ganska extraherade viner, med vissa undantag odlade på högre höjd som visar upp elegans, fräschör och komplexitet.

Stredoslovenská (Centrala Slovakien):
Producerar viner med bra syra och balans, samtidigt med bra ryggrad och klart kännbara tanniner.

Východoslovenská (Östra Slovakien):
En region med mycket vulkanisk jordmån och med betydligt mer kontinentalt klimat än de västra delarna av Slovakien. Vinerna härifrån uppvisar vanligen en fin frisk syra tillsammans med mogna frukttoner och en balanserad komplexitet.

Tokaj:
Gränsar, såklart, till den mer kända ungerska grannen alldeles på andra sidan gränsen, och är viner gjorda enligt samma principer och regler. Möjligen något billigare i pris…

Posted in Artiklar Vin Av

Gaston Vin