Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Så bygger du en smakbrygga mellan mat och vin
Vinskola Artiklar

Så bygger du en smakbrygga mellan mat och vin

Fett och salt. Där har ni de två komponenter som är bästa vänner med de flesta viner, och som är det enklaste sättet att bygga det man kallar för en smakbrygga.

Det finns vissa råvaror och kryddor som är svåra att kombinera med vin eftersom de innehåller nyanser som på ett eller annat sätt sätter vinet ur balans. Det kan till exempel yttra sig genom att bittra eller metalliska toner tar överhanden i vinet. Ägg är en sådan råvara. Likaså bland annat rå spenat, rå tomat och intensiva kryddblandningar.

Men lugn, det finns sätt att bygga ihop smakerna och skapa harmoni. Och de effektivaste sätten stavas fett och salt

Sälta, antingen i form av rent kryddsalt eller salta ingredienser som charkuterier eller bacon, rundar av de negativa effekterna i vinet och minskar upplevelsen av för stark syra, beska, umami och tanniner. Detsamma gäller feta tillbehör som smör, crème fraîche eller grädde, som framför allt minskar upplevelsen av strävhet och beska.

Ett perfekt och effektivt redskap att ta till är alltså att exempelvis blanda lite salt ost på din omelett.

Även att blanda i lite extra syra i maten kan vara en lysande smakbrygga, framför allt om maträtten man äter är väldigt kryddstark.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR