Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Prisvärda pärlor i södra Rhône
Frankrike Artiklar Regioner

Prisvärda pärlor i södra Rhône

Vacqueyras, Lirac och Gigondas. Se där tre enastående vinregioner i södra Rhône som alla lever i skuggan av den världskända storebrorsan Châteauneuf-du-Pape – men som också alla levererar höjdarkvalitet till ett betydligt mer plånboksvänligt pris.

I södra Rhône är druvan grenache kung, även om den ofta förekommer i blends tillsammans med framför allt syrah men också de andra klassiska Rhônedruvorna mourvèdre, cinsault och carignan. 

Klimatet här är medelhavskt, med varma somrar och milda vintrar. Och så blir vinerna därefter – stora, fylliga, rödfruktiga och härligt kryddiga.

Châteauneuf-du-Pape är den odiskutabla regenten bland vinerna i södra Rhône, och har länge haft ett rättmätigt världsrykte. Men idag görs viner i angränsande appellationer som i takt med intensivt och långsiktigt förbättringsarbete inte står långt efter vad gäller smak och kvalitet. 

 

 

Vacqueyras – som tidigare ofta kallats för ”fattigmans-Châteauneuf-du-Pape” – är historiskt sett mer känt för kraft än elegans, men det är i sanning ett epitet som håller på att tvättas bort, inte minst tack vare lite mindre odlare med gårdar på hög altitud där vinerna blir stramare och med högre syra och bättre elegans.

Gigondas är en appellation som klyvs i två delar – en svalare och en hetare – av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Även här är höga vingårdshöjder en viktig faktor vad gäller kvalitet och druvor odlas på så pass höga höjder som 600 meter över havet. 

Lirac ligger på tvärs över floden Rhône från Châteauneuf-du-Pape, på den högra sidan, och de båda regionerna har både liknande terroir och antal soltimmar. Enklare Liracviner brukar ofta liknas med Côtes du Rhône Villages, medan de bästa exemplaren kan jämställas med Châteauneuf. Den vindpinade platån Vallongue är allra bästa området för rödvin i Lirac, tack vare den något svalare temperaturen.

Och – när vi ändå snackar södra Rhône – kan det såklart också vara värt att inte minst nämna appellationer som Rasteau med sina söta fortifierade viner, Tavel med sina fylliga roséer, och Beaumes de Venise, som både gör söta starkviner och röda bordsviner. Men mer om dessa en annan gång…

 

Posted in Frankrike Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR