Ibland får man offra sig ... Sanningen är den att jag inte gillar lax. Kanske är det därför som jag när undantaget blir regel och laxen ligger på grillen lägger till så kraftiga andra smaker i kryddsättning och tillbehör. En coleslow som den här, och det är inte vilken som helst, har styrkan att kunna matcha laxen. Själva laxen har jag kryddat med tre sorters peppar för att få den riktigt sexig: rosé-, sechuan- och svartpeppar.


4 PORTIONER

Grillad pepparlax

800 g laxfilé
2 tsk hel svartpeppar
2 tsk hel rosépeppar
2 tsk hel sechuanpeppar
1 msk salt
1 msk brun farin

Kapris - och körvelmajonnäs

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk kapris
1 dl hackad körvel
1 dl neutral rapsolja

Vintercoleslaw

2 morötter
1/4 kållrot (ca 100 g)
1/4 rotselleri (ca 100 g)
100 g rödkål
100 g grönkål
2 msk kaprisspad
2 msk créme fraiche
salt

Grillad citron

1 citron

Tillbehör

surdegsbröd 

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Kapris- & körvelmajonnäs

Mixa äggula, vinäger, senap, kapris och hälften av körveln i matberedare eller med stavmixer. Droppa sakta ner oljan under ständig mixning tills det blir en emulsion, öka sedan mängden.

 Vintercoleslaw

Skala och hyvla morötterna tunt. Skala och strimla kålrot och rotselleri. Strimla rödkålen. Plocka bladen från grönkålen och strimla dem. Blanchera kålrot och rotselleri i saltat vatten i cirka 1 minut. Kyl av dem i isvatten och låt torka på hushålls-papper. Vänd ihop strimlorna med majonnäs, kap-risspad och crème fraiche. Smaka av med salt.

Grillad pepparlax

Putsa laxen fri från skinn och bruna delar. Mal pepparsorterna grovt och blanda dem med salt och farinsocker. Gnid in laxen med kryddorna och låt stå i 30 minuter. Grilla laxen på direkt värme och under lock i cirka 5 minuter på båda sidor tills innertemperaturen är 40–45 grader. 

Grillad citron

Dela citronen och grilla snittytan över kraftig glöd, den får gärna bli lite bränd. 

Servering

Lägg upp coleslaw på en tallrik och bryt laxen i lamellbitar ovanpå. Toppa med resten av -körveln och pressa den grillade citronen över. Bjud gärna surdegsbröd till.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin