PORTIONER

Oxsvans
1 kg oxsvans
2 msk vetemjöl
2 msk neutral rapsolja
300 g tomat, grovt skivad
100 g morot, skalad och hackad
200 g gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade
5 timjankvistar
3 dl rött vin

Béchamel
750 g mjölk
1 liten gul lök, skalad och skivad
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
3 kryddnejlika
45 g saltat smör
45 g vetemjöl

2 dl riven ost, gärna parmesan
och mozzarella


Lasagne
300 g lasagneplattor, gärna färska
1 dl riven ost, gärna parmesan och mozzarella

Gröna blad
100 g blandade gröna salladsblad och örter, sköljda och torkade
2 msk olivolja
1 msk ljus vinäger

 

METOD

Oxsvans
Mjöla oxsvansen och bryn den i oljan. Krydda med salt. Tillsätt tomat, morot, lök, vitlök och timjan och låt dem fräsa med. Tillsätt vinet och reducera tills hälften återstår. Lägg i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 120 grader i ca 4 timmar.

Låt köttet svalna något och plocka det sedan i fina bitar utan senor och ben. Koka ihop övriga ingredienser till en sås och vänd ned köttet. Smaka av med salt och peppar.

Béchamel
Värm mjölken i en kastrull med lök, lagerblad, vitpeppar och nejlika. Låt dra i ca 10 minuter. Sila mjölken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs under omrörning i någon minut, utan att det tar färg. Tillsätt mjölken och vispa alltsammans slätt. Koka upp och sjud under omrörning på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt.

Blanda såsen med osten. Smaka av med salt.

Lasagne
Ta fram 4 runda ugnståliga glasburkar. Stansa runda ringar av pastaplattorna. Häll lite béchamel i botten på burkarna, lägg på ett lager kött och sedan en pastaplatta. Upprepa dessa lager och avsluta med béchamel och ost. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter om pastaplattorna är torkade, ca 20 minuter om de är färska.

 


Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin