På kort tid har Montsant gått från att räknas som ett budgetområde i Priorats skugga till att bli ett av Kataloniens främsta vinområden i sin egen rätt, inte minst tack vare banbrytande vinmakare som Joan Asens på Orto Vins.

Montsants totalt cirka 1 900 hektar vinmark ligger utspritt i ett geografiskt varierat område, med skilda jordmåner – allt från röd lera och granit till kalksten. Om man jämför regionen med ett stekt ägg skulle man, mycket förenklat, kunna säga att Priorat är själva äggulan i mitten och att Montsant är äggvitan som omringar den.

Montsant blev en egen DO 2001 och benämndes innan dess som subregionen Falset i DO Tarragona, och det är generellt en region med mycket gamla vinstockar – ibland daterade till runt 1870-talet, strax efter phylloxeran.

Montsant har länge dragits med ett rykte om att vara en billigare variant av Priorat. Och det är onekligen en sanning med modifikation. Visst, det är helt klart billigare och enklare att producera vin i Montsant än i Priorat, där de extremt branta vingårdardarna med lösa stenar och porös jord ställer till problem för vinmakarna. Och visst, det finns likheter i vinstilar och val av druvor, men ganska ofta har Montsantvinerna ett större mått av röda bär och fräschör jämfört med Priorats lite mörka rökighet.

Gastons sommelier Erin Stockton har rest runt en del i Montsant, och hon säger så här:

– Montsantvinerna har både fräschören och den rejäla tanninstrukturen. Det är intressanta och komplexa viner. Det är ju en ganska utspridd och varierad region, men den gemensamma nämnaren är kulturen. Det finns en äkthet i vinerna och i hela vinkulturen i Montsant.

Inte minst efter finanskrisen 2008, då många vinmakare förstod potentialen i sin produkt och började exportera själva istället för att sälja till kooperativ, har Montsant blommat ut som en egen unik vinregion. Idag finns här många vinmakare och producenter som brinner för att visa upp terroiren och de lokala druvornas särart, varav en av frontfigurerna har varit Joan Asens på Orto VIns och även Alfredo Arribas.

– Dessutom är det väldigt matvänliga viner. De fungerar givetvis utmärkt till köttgrytor och vilt av olika slag, men faktum är att de gifter sig fint även med exempelvis tonfisk med tomattillbehör. Det är kompatibla och lättjobbare viner, säger Erin Stockton.

Posted in Spanien Artiklar Av

Gaston Vin