När Restaurant Frantzén öppnade i februari 2008 serverades en av smakfavoriterna lök, lakrits och mandel. Ska man kunna förstå hur bra det här är så måste man smaka.

4 portioner

Löksoppa
200 g gul lök, skalad och skivad
1 tsk neutral rapsolja
1/2 dl vitt vin
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
1–2 tsk citronsaft

Schalottenlökscrème
200 g schalottenlök, skalad och halverad
1 tsk neutral rapsolja
1 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1 tsk citronsaft
mandelmjölk
50 g mandel, skållad och skalad
2 dl mjölk

Garnityr
50 g mandel, skållad och skalad
ev. 1 msk mandelolja, eller annan nötolja

Lakritsgrädde
100 g vispgrädde
1 g lakritsgranulat

Gör såhär

Löksoppa
Fräs löken försiktigt på svag värme i oljan. Var noga med att skrapa i botten så att det inte bränner. Detta tar ca 30–40 minuter. När löken är gyllenbrun, tillsätt vinet och låt koka in. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och citronsaft.

 

Schalottenlökscrème
Gnid in löken med olja och salt. Lägg i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Baka på 250 grader i ca 30 minuter. Ta bort folien och rör om. Fortsätt sedan rosta löken tills den blir gyllenbrun. Mixa till en slät kräm och tillsätt grädde och mjölk lite i taget tills du får en bra konsistens. Smaka av med salt och citronsaft.

 

Mandelmjölk
Rosta mandeln i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter (rosta mandeln till garnityren samtidigt) och grovhacka den. Koka upp mandel och mjölk och låt dra minst 1 timme. Sila och vispa mjölken skummig vid servering. Krydda med en nypa salt.

 

Garnityr
Rosta mandeln enligt ovan och hacka den fint.

 

Lakritsgrädde 
Lättvispa grädden tillsammans med lakritsen. Krydda med en nypa salt.
 
 
 
Recept från The Flying Elks kokbok som du hittar här.


Posted in Förrätter Recept Av

Gaston Vin