Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Kombinera mat och vin – syra
Vinskola Artiklar

Kombinera mat och vin – syra

1+1 = 3. I alla fall när man lyckas hitta den perfekta kombinationen mellan mat och vin. Men hur ska man tänka? Vi ger några tips på vägen.

Först ut: syra.

När man pratar om syra i vin menar man inte att det är surt, utan det är istället ett mått av friskhet. Ett friskt vin, alltså ett vin med hög syra, gör att det vattnas i munnen. Enklaste sättet att känna det är att det rinner saliv på tungans sidor.

Syra finns även i många maträtter och ingredienser, exempelvis citrusfrukter, tomater, vinäger, havtorn och vissa mjölkprodukter.

Viktigt att komma ihåg när det gäller syra (och även sötma) är att om man kombinerar hög syra i maten och hög syra drycken blir inte slutresultatet extra supersyrligt – utan tvärtom. Syra i maten dämpar känslan av syra i drycken och tvärtom. Alltså är grundregeln att en syrlig maträtt kräver ett vin med hög syra.

Här är en liten kom-ihåg:

• Syra i maten dämpar känslan av syran och friskhet i vinet.

• Syra i maten dämpar även beska och strävhet i vinet.

• Syra i vinet gör att maten känns sötare samt mindre frisk, besk och het.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR