Vad är det som gör att vissa rätter och vissa viner passar så bra ihop? Hur ska man tänka, och vilka är nycklarna?
Här har ni några bra tips när det handlar om sötma!

Om man har en söt efterrätt på tallriken kan det kanske vara lätt att tänka att man hellre vill ha ett friskt vin som bryter av och bidrar med fräschör, snarare än ett sött vin med restsötma och honungstoner.

Men faktum är att det enda rätta i det här sammanhanget är: söt dessert paras bäst med sött vin.

Det beror helt enkelt på att sötman i maten dämpar upplevelsen av sötma i vinet, och tvärtom. Att kombinera en söt dessert med ett friskt och torrt vin kommer däremot bara framhäva syran i vinet och göra att vinet känns surt och trist.

Så, precis som med syra i mat och dryck, är grundregeln att en söt maträtt kräver ett vin med hög sötma. Däremot kan vinet med fördel ha både hög syra och hög sötma, som till exempel med en tysk riesling beerenauslese eller liknande, det viktiga är att restsötman är tydlig.

Så, kom ihåg:

• Sötma i maten dämpar känslan av sötma i vinet.

• Sötma i maten framhäver även beska och syra i vinet.

• Sötma i vinet gör att maten känns mindre söt och mindre salt.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin