Het och kryddig mat kan verkligen ställa till det när man ska välja lämplig dryck. Här är några enkla nycklar och minnesregler för en lyckad kombination.

Ett ljust och fräscht öl – eller för all del vatten – är ju sällan fel som dryck till en het maträtt. Men om man hellre vill dricka vin då?

Det går faktiskt alldeles utmärkt att välja vin till din starka indiska curry eller den thailändska grytan med chilihetta.

Så här fungerar det: Het mat förstärker upplevelsen av bitterhet och strävhet i vinet, samtidigt som syra och sötma minskas. Även alkoholen i vinet brukar bita igenom mycket tydligare tillsammans med kryddstark mat.

Välj därför inte en robust Cabernet Sauvignon eller en kraftig Zinfandel, utan satsa på istället på ett vitt vin med lite lagom restsötma, något man inte sällan kan hitta i Riesling från Mosel, till exempel. Sötman i vinet hjälper också till att runda av lite av kryddhettan i munnen.

Att lägga på minnet:

• Hetta i maten framhäver beska, strävhet och brännande alkoholkänsla i vinet.

• Hetta i maten minskar fräschör och sötma i vinet.

• Sötma i vinet slipar av den mest påtagliga hettan i maten.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin