Just nu vill vi dricka röda viner från Loire på Gaston: här har vi Cabernet Franc på en tallrik – nästan.

4 portioner

500g Hjortstek (putsad)
Ett par timjanskvistar
1 dl rårörda lingon (med spadet kvar)
1 ros (de röda bladen), alternativt en nypa torkade rosenblad
2 salviablad
4 rödbetor
Rödkål (anpassa mängden efter smak och hunger)
Salt
1 citron
Gröna blad till servering 

Gör såhär 

Riv två av rödbetorna grovt. Hacka salvian. Lägg alltsammans i en kastrull tillsammans med hälften av lingonen, allt lingonspad samt rosenbladen.
Koka tills det blivit mjukt. Krydda med salt och ett par droppar citronsaft.

Baka 2 hela betor på saltbädd på 175 grader i 45 minuter, tills de känns mjuka. Dela i kvartar och lägg åt sidan. Värm på vid servering.

Stek hjorten tillsammans med timjan i panna tills en fin yta bildats. Krydda väl med salt. Efterstek i ugn tills steken nått 54 grader i innertemperatur,
Låt köttet vila fram till servering – minst 10 minuter.

Koka några blad rödkål i saltat vatten och skär i mindre bitar. Dessa kan du också lägga åt sidan och värma på inför servering.

Lägg upp på en tallrik, strö över resterande lingon och droppa lite god olja runt. Om du använder torkade rosenblad, smula sönder dem med fingrarna och strö över rätten.

Recept av:
Johan Jacobsson, Av Frantzén Catering

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin