PORTIONER

Rökt lax
200 g laxfilé, skinn- och benfri
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk mortlad rosépeppar
1 tsk citronsaft
rökspån, gärna alspån

Isad gurka
1/2 gurka
1 tsk citronsaft

Garnityr
1 dl gräddfil
120 g Kalix-löjrom
örter till garnityr, t.ex. dill och vattenkrasse

 

METOD

Rökt lax
Salta och sockra laxen. Krydda med rosépepparn. Låt stå kallt i minst 30 minuter för att rimma laxen, gärna i några timmar. Rök laxen i en ABU-rök i 2 minuter. Kontrollera att laxens innertemperatur blir ca 38 grader. Dra sedan röken från värmen och låt stå 10–15 minuter. Bryt laxen i bitar och krydda med flingsalt och citronsaft.

Isad gurka
Skiva gurkan tunt och lägg den i isvatten. Vid servering, låt den rinna av och krydda med citronsaft och flingsalt. På så sätt får man en mycket krispig gurka.

 


Posted in Förrätter Recept Av

Gaston Vin