Det finns en anledning till att vissa kombinationer har uppkommit – de funkar helt enkelt. Det jag har gjort här är att lägga till fröna från en vaniljstång i vinägretten för att försiktigt lyfta rätten till en ny nivå. Salladen klarar sig utmärkt själv som en förrättssallad. Eller varför inte till grillad lax eller hummer?

 

4 PORTIONER

Grillade tomater

4 röda tomater
2 gula tomater
1 msk olivolja
salt

Vaniljvinägrett

1 vaniljstånd 
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1-2 tsk rosenvatten
salt

Sallad och tillbehör

1 dl skållad och skalad sötmandel
salt
2 ätliga rosor
50 g rucola
50 g blandad sallad
125 g mozzarella

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Vaniljvinägrett

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Spara stången till något annat (se s. 142). Blanda vaniljfrön, balsamvinäger och olivolja. Smaka av med rosenvatten och salt.

Sallad och tillbehör

Rosta mandlarna på en plåt i 180 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter. Salta och hacka dem grovt. locka blombladen på rosorna. Skölj och torka rucolan och salladen med hushållspapper eller salladsslunga.Riv mozzarellan i bitar.

Grillade tomater

Dela tomaterna, torka dem torra och pensla dem med olivolja. Grilla dem på snittytan över kraftig glöd och under lock tills de får fin färg. Krydda med salt.

Servering

Lägg ut tomaterna på en tallrik. Ringla över vinägretten. Toppa med mozzarella i bitar,
sallad och rosblad och strö till sist över de
rostade mandlarna. 

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston