Gramercy Cellars grundades 2005 av Greg Harrington, som vid 26 års ålder examinerades med den prestigefyllda titeln Master of Wine. Tillsammans med sin fru, Pam Harrington, gör han expressiva viner på klassiska Rhône- och Bordeaux-druvor.

Filosofin som vinmakningen lutar sig mot är enkel; att uteslutande använda sig av vingårdar med kvalitet, att hålla en liten produktion (ca. 8000 lådor vin görs per år), minimalistisk vinmakning (så kallad ”hands off”), så lite nya ekfat som möjligt och att skörda druvorna vid optimal mognad, utan att de blir övermogna. Resultatet är viner som visar upp balans, fruktintensitet och en uttrycksfull jordighet, såväl som återhållsamhet och elegans. Vinerna är tidskrävande sett till produktionen, men belöningen är unika viner som är lika strålande vid matbordet som på egen hand.

Innan Gramercy grundades syntes Greg på restauranggolvet. Han arbetade som sommelier på några av USA:s mest prestigefyllda restauranger, där kända kockar som Joyce Goldstein, Emeril Lagasse, Wolfgang Puck och Stephen Hanson huserade. På en picknick i Brooklyn, som hölls av Walla Walla Valley Wine Alliance, fick Greg och Pam upp ögonen för potentialen som fanns i Washington – vinerna de provade var något helt annat än de förväntade sig av amerikanska viner. Passionen för vinmakning hade funnits hos Greg i flera år innan. Ett vinresa i Washington senare hade paret bestämt sig; när de pensionerades skulle de bli vinmakare i Walla Walla. Att vänta in pensionen övergick dock snart till ”om fem år”, och 2005 skördades de första druvorna på Gramercy.

Posted in USA Artiklar Av

Gaston Vin