I bergen kring Priorat i Katalonien ligger Montsant, Spaniens yngsta klassificerade vinregion som de senaste åren verkligen etablerat sig som ett högintressant område med en unik vinstil.

I stenig jord på en höjd mellan 200–700 meter över havet letar sig vinrankorna fram längs bergssidorna bland olivträden. Bortsett från höjdskillnaden är klimatet är likt det i Priorat, men den viktigaste faktorn som skiljer regionerna åt är jordmånen: istället för den svarta skifferjord (licorella) som är Priorats signum består jordmånen i Montsant framför allt av röd jord med fokus på granit.

När vår sommelier Erin Stockton var nere i Spanien tog hon med sig viner hem från tre producenter vi verkligen gillar: Orto Vins, Alfredo Arribas och Celler Comunica. Snart blir de tillgängliga även för hemleverans!

 

Provning på Gaston i Gamla stan

Tisdagen den 6 september kl 15.00 har vi en förhandsprovning på Montsantkollektionen i vår vinbar på Mälartorget 15 i Gamla stan. Mejla intresse till info@gastonvin.se – er plats är bokad när ni får ett bekräftelsemejl.

Posted in Nyheter Av

Gaston Vin