Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Det berättar färgen om vinet
Vinskola Artiklar

Det berättar färgen om vinet

En vinprovning börjar redan vid första titten på glaset. Vinets färgnyanser och -intensitet berättar mycket! För att göra bästa möjliga bedömning behöver du bra ljus och ett vitt underlag. Luta sedan glaset och studera nyansskillnaderna från kärnan och utåt kanterna.

För det första kan man titta på hur djup och tät färgen är. Somliga druvor, exempelvis Pinot Noir och Nebbiolo, drar mer åt det ljusröda och transparenta medan druvor som Malbec eller Barbara ger viner med djupare röd färg och större intensitet. Om ett rödvin är ungt ser man ofta en kant med dragning åt blått längst ut. Äldre rödviner har istället en kant som drar mot tegelrött eller brunt. Unga vita viner har en kant som är vattnig och med en färgnyans som drar åt ljusgult eller till och med grönt. Vita viner med ålder går istället mot gulbrunt eller guld.

Även vinets ”tjocklek” kan ge dig viss information: ett vin som lämnar tårliknande slöjor på insidan av glaset – så kallade ben – har troligen något högre alkoholhalt än ett vin som är mer vattnigt.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR