Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Vår i vingården
Vinskola Artiklar

Vår i vingården

Våren är en känslig tidpunkt för vinmakaren och temperaturen får helst varken vara för kall eller varm: risken för frostskador och svampinfektion är stor, och knoppningen får samtidigt inte komma igång för tidigt.

Någon gång i slutet av februari eller början av mars börjar vårsolens strålar så sakteliga väcka den vinterslumrande vinrankan till liv. Då är det också hög tid att avsluta beskärningarna och uppbindningarna av vinrankorna, byta ut skadade vajrar och stolpar, och plöja upp jorden. Inte minst uppbindningen – eller spaljeringen som det också kallas – är en avgörande faktor för den kommande skörden. Här läggs grunden till att varje ranka får perfekta växtförhållanden för att producera perfekta druvor.

Ungefär samtidigt är det också dags att för eventuell nyplantering av de sticklingar som tagits året innan och som nu ska ner i jorden.

Under april och maj stiger saven upp från rötterna och vinrankans knoppar sväller. Knopparna är till en början täckta av små ludna blad som ska skydda dem från kyla men så småningom brister knopparna. Kylan är fortfarande det stora hotet mot rankorna och man gör vad man kan för att inte temperaturen ska sjunka för lågt; för mycket minusgrader kan ta kål på rånkan och göra att odlaren förlorar mycket av sin skörd. Ofta räcker det med att se till att gräset som växer mellan vinraderna klipps kort för att inte kall luft ska hållas kvar, men ibland krävs till och med att man eldar eller fläktar mellan rankorna.

När bladen väl börjar bli synliga kommer också risken för bladsjukdomar som ett brev på posten. Besprutning kan vara nödvändig, och man använder sig då vanligen av så kallad Bordeauxvätska, vilket är en blandning av vatten, kalk och kopparsulfat.

Vad gäller vingården är våren till stor del en tid av väntan – och av böner till högre makter om goda förutsättningar i form av lagom temperatur och nederbörd. Men i vinkällaren är aktiviteten desto mer i vinmakarens kontroll. För många vinhus pågår nu en febril aktivitet, antingen i form av omtappning , filtrering – eller till och med buteljering.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR