Rätt serveringstemperatur är viktigt för att vinet ska smaka så bra som möjligt. Inte minst under sommarhalvåret serverar många ofta sina röda viner alldeles för varmt.

Det brukar ju snackas om ”rumstemperatur” när det gäller röda viner. Men med det menas inte de 20–22 grader – eller ännu högre temperaturer – vi kan ha i våra moderna hem idag. Nej, runt 17–18 grader är mer lämpligt. Och om det handlar om ett lättare rödvin, typ Beaujolais, betydligt svalare temperatur ändå.

Samtidigt gäller för vita viner det omvända: ett vitt vin som tas fram direkt ur kylen och serveras kylskåpssvalt, runt 6-8 grader, är istället i regel för kallt. Uppemot 10 grader är ofta en lämpligare temperatur om man vill få fram vinets alla smaknyanser.

En klassisk tumregel brukar vara den här: Lägg in det röda vinet i kylen en halvtimme innan du ska servera, och ta ut det vita vinet en halvtimme innan du korkar upp.

Sommartid, när det är dags för picknick och utomhushäng, kan det vara bra att tänka lite extra på temperaturen. Först och främst, kyl vinet lite extra innan du slår igen picknickkorgen och går hemifrån – vinet värms upp fort när du kommer ut i solen.

Se gärna till att ordna någon form av kylanordning. En helt vanlig kylväska är ju väldigt effektiv, men om du inte har tillgång till det: linda in flaskan i en blöt handduk eller blött tidningspapper. Ett annat gammalt trick är att knyta fast flaskhalsen i ett rep – den andra änden fästs i bryggan. Hav och sjöar har många gånger en bra vintemperatur! Se bara till att flaskan sitter fast ordentligt innan du sänker ner den.

 

Temperaturkarta

Fylliga rödviner

(typ Merlot och Cabernet Sauvignon): 17–18° Aromatiska och eleganta rödviner

(typ Nebbiolo och Pinot Noir): 16–17°Lätta och saftiga rödviner 

(typ Gamay): cirka 15°


 

Fylliga och feta vitviner

(typ ekad Chardonnay): 10–12°Krispiga och eleganta vitviner

(typ Riesling och Savignon Blanc): 8–9°Mousserande

friska och krispiga: 8–9°Mousserande

fylliga: 9–10°Rosévin

Tänk samma som med vitt vinSöta viner

9–10°


Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin