Att dekantera vin innebär kort och gott att man häller över vinet på en karaff. Men det finns olika anledningar till att man gör det – här får du lära dig grunderna.

Det främsta skälet till att man dekanterar är att få bort bottensats eller andra typer av partiklar och fällningar som kan dyka upp när viner lagrats länge och har ett antal år på nacken. Men dekantering är också bra när man vill ge unga viner en rejäl dos syre så att de ”snabbmognar” och blommar ut i doft och smak.

Yngre viner innehåller sällan eller aldrig fällning så de vinerna kan du i regel hälla rätt ner i karaffen, snurra runt några varv och sedan låta stå i någon timme eller två innan servering. Exakt hur länge beror såklart på vintyp och årgång.

När det gäller äldre viner krävs lite mer omsorg och kunskap. I det här fallet är målet att få bort det sediment som kan finnas i vinet, inte att ge luft – redan mogna viner kan istället dö av för mycket extra syre.

Till att börja med kan vi hoppas att vinet lagras liggande, och då är det viktigt att du hanterar det i liggande ställning också under dekanteringen, så att inte de partiklar som sjunkit till botten börjar röras upp. På samma sätt hanterar du en flaska stående om den lagrats på det viset.

Håll flaskans hals över en ljuskälla – ficklampa eller stearinljus, till exempel – och häll långsamt ner i karaffen. Och när du ser att sediment börjar flyta mot flaskans mynning avbryter du upphällningen.

Fällningen blir kvar i flaskan och det rena vinet finns nu i karaffen.

Viner som lagrats riktigt, riktigt länge viner bör provas av innan de dekanteras. I lägen där vinet är ömtåligt och riskerar att dö helt av syret som (även en försiktig) dekantering innebär, får man göra en bedömning om det kan vara bättre att hälla vinet försiktigt direkt från flaskan (som resulterar i mindre syre men en risk för lite fällningar i glaset), än att göra en dekantering och riskera "chocka" vinet och förstöra dess smak.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin