Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Tysklands viktigaste rieslingregioner
Tyskland Vinskola Artiklar Regioner

Tysklands viktigaste rieslingregioner

Att Tyskland producerar några av världens mest förnäma rieslingviner vet vi redan. Men skillnaderna mellan de olika regionerna är faktiskt ganska stora. Här serverar vi lite snabba fakta om de viktigaste regionerna:

Mosel
Mosel är känt för sina branta sluttningar med porös skiffer (här ligger bland annat världens brantaste vingård Bremmer Calmont, med en lutning på hela 65 grader!). Vinerna från Mosel är oftast ljusa i färgen, ibland till och med en touch av fizz. På näsan brukar fruktiga och blommiga dofter dominera, tillsammans med regnvåt sten. I munnen är de eleganta, med mineral och en lätt sälta i eftersmaken. Generellt låg alkohol och hög syra.

Nahe
En liten vinregion – 4 procent av Tysklands vinareal – med lång tradition av vinmakning, men som fortfarande räknas som en oslipad diamant och en stjärna som nyss tänts men inte nått sin fulla lyskraft. Skillnaderna i klimat och jordmån är stora, vilket innebär att regionen saknar tydlig identitet. Vinerna härifrån brukar i stilen beskrivas som ett mellanting mellan Mosel och Rheingau.

Rheingau
Också ett litet område – bara 3 procent av odlingsarealen – men som trots storleken är väldigt ekonomiskt starkt. Regionen skyddas av Taunusbergen i norr och klimatet är torrt och soligt. Generellt kan vinerna härifrån beskrivas som maskulina, med djupare färg, stramare struktur, mognare frukt och högre alkohol.

Rheinhessen
Den största av Tyskland 13 kvalitetsregioner. Rheinessen ligger längs Rhenflodens vänstra strand. Landskapet är kuperat, och de bästa vingårdarna ligger närmast floden. Vinerna härifrån påminner om vinerna från Rheingau, men är generellt något mer mjuka och avrundade i stilen.

Pfalz
Rent geografiskt kan man se Pfalz som en nordlig förlängning av Alsace, och det här är den näst största regionen efter Rheinhessen. Klimatet är något varmare än i exempelvis Mosel, och vinerna från Pfalz har ofta en fylligare karaktär och en något avrundad syra.

Posted in Tyskland Vinskola Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR