Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Rosévin – så funkar det
Vinskola Artiklar

Rosévin – så funkar det

Från ljust laxrosa till hallonrött. Rosévin kommer i många olika nyanser och smaker. Men hur framställs det? Gaston reder ut begreppen.

Det är tillåtet att använda både röda och vita druvor när man gör rosévin, men allra oftast gör man det på röda druvor. Det som i slutändan skiljer rosévin från rödvin är hur lång tid druvornas skal får ligga med under jäsningsprocessen: vid viss rödvinstillverkning skalmacererar man i veckor, medan det vid rosévinsframställning handlar om dagar eller till och med timmar.

En annan viktig skillnad mellan rödvin och rosévin är jäsningstemperaturen. Rosévin jäser på betydligt lägre temperaturer – mer likt vita viner – för att få fram bättre fräschör och tydligare fruktkaraktär. Själva jäsningen sker också nästan alltid på ståltank istället för träfat, också det för att boosta de fruktiga och fräscha karaktärerna i vinet.

Visst, det förekommer på olika håll i världen att man framställer rosé genom att blanda rött och vitt vin, men inom EU är den metoden numera förbjuden – förutom när det handlar om champagne! För jo, roséchampagne produceras oftast enbart på röda druvor, men det är också tillåtet att göra ett vitt vin och sedan blanda i lite rött mot slutet.

Rosé görs överallt i världen, men som rosévinets epicentrum räknas fortfarande Provence i södra Frankrike, där man producerar torra och fräscha viner på druvorna Grenache, Carignan och Syrah.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR