En av de vanligaste frågorna vi får i vinbarerna är om just riesling, och frågan är nästan alltid:

– Men är det torrt?

Det är en bra fråga; riesling och alla viner som görs på denna fantastiska druva kan vara förvirrande. Bara inom Tyskland skiljer sig vinerna väldigt mycket, och tittar man på andra länder där druvan odlas är skillnaderna ännu fler.

Riesling är en av de viktigaste och ädlaste druvsorterna i världen, och det beror på druvans förmåga att anpassa sig till olika terränger och klimat. Vinerna blir som en lins genom vilken vi kan utforska dess terroir. Riesling som vuxit i blå skiffer kommer att te sig annorlunda mot en som vuxit i röd skiffer några få kilometer bort. Att vinälskare höjer riesling till skyarna beror också på hur imponerande väl druvan mognar i även de kallaste klimaten i vinvärlden; det innebär riktigt mogna druvor som behåller sin superhöga syra, och den kominationen är vad som möjliggör strålande matkombinationer!

Höga socker- och syrahalter i druvorna skan i vissa fall göra att alkoholjäsningen avtar, antingen av sig själv (jästsvamparna blir "mätta") eller pga. att vinmakaren stoppar den medvetet – kvar har vi ett vin med lägre alkohol och restsocker. I många fall, speciellt om vinet är från Moseldalen i Tyskland, kan en riesling rent tekniskt ha en ganska mycket socker kvar, men syran är så hög att det uppfattas som torrare än det är. Jämför det med ett kallt glas lemonad; trots massor av socker känns det fortfarande uppfriskande.

Det finns några termer att hålla koll på för att göra den tyska riesling-djungeln lite lättare att förstå. Termerna används också i Österrike (med tillägget Ausbruch, som görs i ett litet område intill sjön Neusiedlersee och hamnar mellan ”BA” och ”TBA” nedan i sötma).

Först ut är Trocken. Det betyder just ”torr” på tyska och dessa viner ska du leta efter om du inte vill ha någon sötma.

Kabinett är vad som kallas ”off dry”. Hur mycket socker dessa viner faktiskt har varierar en aning, men gemensamt för alla är en liten sötma och massor med frisk syra.

Spätlese betyder ”sen skörd” och ser du ordet på etiketten är vinet halvsött. Druvorna skördas när de precis slår över till övermogna och är strålande till smakrika matkombinationer. Här snackar om en riktig vinvän till ugnsbakat fläsk, blodpudding, och många av rätterna vi hittar på julbordet – salt är den viktiga nyckeln här.

Auslese betyder ungefär ”utvald skörd” och är ännu senare skördad än Spätlese. En del av druvorna utvecklar ädelröta, eller botrytis cinerea, som man känner igen på dofter som honung och saffran. Auslese används oftast som dessertvin men uteslut inte salta kombinationer även här. Foie Gras och Auslese gör vem som helst lycklig!

Beerenauslese (BA) stegrar ännu mer på söthetsskalan. Ordet kan översättas till ”utvalda bär” och är alltså, jämfört med Auslese, en ännu mer noggrann selektion i skörden. Här har vi en större del andel ädelröta och några druvor kanske tillochmed börjat torka, på väg att bli russin.

Högst upp i hierarkin hittar vi Trockenbeerenauslese (TBA). Detta är det ädlaste av alla tyska rieslingviner och är mycket sällsynt och eftertraktat, eftersom väderförhållandena måste vara perfekta för att den här vintypen ska kunna produceras. Här har alla druvor blivit som russin tack vare ädelrötan, jämför ordet med "torra, utvalda bär". 

Posted in Tyskland Vinskola Av

Gaston Vin