Vad kan du om Bourgognes sydligaste vinregion Mâconnais? Här är en liten guide.

Bourgogne är ett vindistrikt som vanligen brukar delas in i ett antal underregioner, som från norr till söder är: Chablis (jo, det ligger ju som en satellit nordväst om resten, men det får ända sägas höra hit), Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Mâconnais.

Vinerna i kollektionen från Domaine Normand kommer från den sydligaste av dem, alltså Mâconnais. Den här regionen fajtades länge med ett rykte om sig att vara ordinär, eller åtminstone inte av samma kaliber som de nordligare grannarna. Men de dagarna är sedan länge borta, och idag är det här en region som producerar viner i absolut toppklass och som konkurrerar med resten av Bourgogne.

Man kan säga att Mâconnais ligger precis i skarven mellan norra och södra Frankrike, vilket märks på klimatet: den uppenbart varmare temperaturen göra att skörden här vanligen kommer igång två veckor tidigare än i Chablis.

Det här är också en utpräglad vitvinsregion – hela 85 procent av vinerna som produceras här är vita – och här ger Chardonnaydruvan viner med bra struktur och doft och smak av kaprifol, mogen stenfrukt, äpplen, mogen citrus och färska örter och kryddor.

En av de mest outstanding appellationerna i Mâconnais är Pouilly-Fuissé, belägen långt söderut alldeles nära Mâcon. Här består jordmånen i huvudsak av kalksten, tillsammans med lite granit, och vinerna härifrån bjuder på fin fräschör, bra struktur och eleganta toner av ananas, vit persika, citrus och mineral.

Posted in Vinskola Artiklar Av

Gaston Vin