Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Vinter i vingården
Artiklar Vingårdar

Vinter i vingården

Gröna blad, feta klasar med mognande druvor, blommor och grönska. För de flesta är det nog den bilden som dyker upp i huvudet ut när man tänker på en vingård. 

Men det som händer nu under vintern är minst lika avgörande för den kommande skörden.

– Framför allt handlar det om beskärningen av rankorna. Det arbetet har både långsiktig och kortsiktig inverkan på vingårdens kvalitet, säger Fabio Alessandria, vinmakare hos producenten G.B. Burlotto i Barolobyn Verduno.

Vingårdar i vinterskrud är vackert det med. Men på ett helt annat sätt än de prunkande färgstarka sommar- och höstvingårdarna. 

Nej, vintertid handlar det istället om brungråa spretiga grenar på brungråa jordar. Det ser nästan ut som fälten brunnit ner och dött. Eller i alla fall som att de sover djupt. Vilket de ju faktiskt också gör.

– Det är viktigt att rankorna sover ordentligt när man beskär dem, och därför är det lite olika när man kan börja. I år har vintern varit varm så vi började inte förrän ungefär i mitten av januari, säger Fabio Alessandria.

Han menar att just beskärning, eller pruning som det heter på engelska, är den enskilt viktigaste aktiviteten i vingården under vintern. Enkelt beskrivet kan man säga att man genom beskärningen dels stimulerar växtkraften i rankorna, dels ser till att näringen koncentreras rätt under växtsäsongen, vilket i sin tur kommer ge friskare och bättre druvor och, i slutändan, bättre viner.

Det här arbetet kräver stor skicklighet och erfarenhet:

– Hur man beskär under vintern bestämmer vilken väg man ska gå i framtiden. Det går inte att överskatta vikten av det, säger Fabio Alessandria.

I alla kvalitetsvingårdar görs beskärningsarbetet för hand, och det krävs ett tränat öga och en van hand för att kunna se vad exakt varje ranka behöver. Dessutom behöver man ha vädrets makter på sin sida: det ska vara tillräckligt kallt för att rankorna ska falla i dvala (vilket brukar vara ungefär då alla löven fallit av), men helst också så pass fuktigt att det går att böja grenar och kvistar utan att knäcka dem. 

Mario Andrion, vinmakare på Castello di Verduno och bygranne med G.B. Burlotto, säger:

– Vinrankor är lika individuella som vi människor, och de måste behandlas därefter. Vissa rankor är svaga och klena, och då lämnar man kvar färre knoppar. Andra rankor är starka och kraftiga och då kan man lämna fler knoppar kvar.

Men det händer mer viktiga saker i en vingård under vinterperioden. Vissa vingårdar använder sig av gödsel, och många skrapar och vänder ner jorden för att skapa bättre dränering och stimulera rötterna.

– Allt arbete i vingården, oavsett om det är sommar eller vinter, görs med ett och samma mål i fokus: att skapa bästa möjliga vin, säger Mario Andrion.

Posted in Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR