Paret Laurens Hartman-Karanika och Annette van Kampen följde sina drömmar och lämnade sina chefsjobb inom förlagsbranschen i Holland – för att börja producera toppviner i Grekland.

Laurens Hartman-Karanika föddes med en grekisk mor, men hade levt hela sitt liv i Holland när han och hustrun Annette tog klivet in i vinbranschen. Men det var inte de grekiska rötterna som förde dem till Amyndeoplatån i nordvästra Grekland – framför allt var det kärleken till den inhemska druvan xinomavro.

Karanika förfogar över sammanlagt fem hektar vinmark, och åldrarna på rankorna varierar. Xinomavrorankorna har generellt rejäl ålder – exempelvis har den lilla (0,25 hektar) plätten Sotirtsko ungefär hundra år på nacken. Man odlar även ung assyrtiko, cabernet sauvignon och den närmast bortglömda och försvinnande druvan limniona.

Karanika arbetar biodynamiskt, och vinhuset har hyllats av internationell vinpress och samtidigt nämnts som en av de viktigaste producenterna i Grekland att hålla ögonen på.

Posted in Grekland Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin