Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Vingård – Bott Frigyes
Artiklar Vingårdar

Vingård – Bott Frigyes

Vinmakaren Bott Frigyes signum är eleganta och spännande viner med tradition, terroir och ekologiskt tänkande i fokus. De inhemska druvsorterna dominerar – men huset gör också viner på internationella storheter.

På 250 meters höjd på Muzslas sydliga kullar, i det historiskt sett viktiga vinområdet vid Donaus biflod Hron i sydvästra delen av Slovakien, ligger Bott Frigyes tio hektar vinmark. Jordmånen består av lera ovanpå vulkanisk berggrund, och marken är rik på kalk.

Här odlar man företrädesvis traditionella druvsorter som Furmint, Juhfark och Kékfrankos, men lägger även sedan en tid tillbaka stort fokus på mer internationella druvor, framför allt Riesling och Pinot Noir.

Alla viner jäses med naturlig jäst på träfat, och vinerna lagras också på faten. Frigyes vill göra viner enligt lokala traditioner, men med hjälp av den allra senaste forskningen och kunskapen. ”Ett rent vin som är sant mot naturen är inget annat än summan av en serie små steg – både i vingården och i källaren”, som vinmakaren själv uttrycker det.

Bott Frigyes brinner för och tror stenhårt på de unika kvaliteter som regionen runt Hron har att erbjuda, och ett mål med vinmakningen är att bidra till att hela regionen återetablerar sig på Europas vinkarta.

Och med sina rena, eleganta, välbalanserade viner har Bott Frigyes i allra högsta grad redan skapat sig ett namn – både för sig själva och för Slovakien i stort.

Posted in Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR