Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Castello di Verduno – elegans och finess i fokus
Italien Artiklar Vingårdar Regioner

Castello di Verduno – elegans och finess i fokus

En liten familjeägd vinproducent som värnar om traditioner och terroir. Möt Castello di Verduno och vinmakaren Mario Andrion.

Upp, upp, upp längs de smala kullerstensgatorna kantade med stenhus. Det är tidig morgon, och byn Verduno har ännu inte riktigt vaknat. Fönsterluckorna är stängda och jalusierna nerdragna. 

De slingriga små gatorna för oss till självaste toppen av Verduno, och där, vid ett litet torg med en gammal kyrka, ligger Castello di Verduno – en av flera topproducenter här i den nordvästra delen av Barolo.

Grindarna öppnas och Mario Andrion, vinmakare på Castello di Verduno sedan år 2000, möter oss.

– Jag började jobba här samtidigt som jag läste oenologi, och hade den oerhörda förmånen att få arbeta sida vid sida med Franco Bianco, en av ägarna. Han lärde mig allt om en traditionella vinmakningens hantverk, och om hur viktigt det är att respektera vinrankorna och jorden, säger Mario.

Castello di Verdunos vinmakningshistoria startade redan i mitten av 1800-talet. Idag ägs verksamheten av Franco Bianco och hans fru Gabriella Burlotto, och man producerar ungefär 70 000 flaskor om året av bland annat Barolo, Barbaresco, Dolcetto och Pelaverga. Verduno ligger högt, jordmånen är kalksten med låg aktiv kalkhalt, vilket ger eleganta viner med silkiga tanniner, hög syra och mycket finess. 

– Det typiska med Verdunostilen är just att vinerna är eleganta och mjuka. Det är något vi verkligen gillar och som vi också försöker att få fram i vinmakningen, säger Mario Andrion.

Precis som på många håll i vinvärlden har Piemonte och Barolo varit delat i olika läger: traditionalisterna som vill bevara de gamla metoderna, och modernisterna som vill testa nytt och experimentera.

Castello di Verduno tillhör i allra högsta grad traditionalisterna.

– För mig är det ett enkelt och självklart val. Jag tycker helt enkelt att vinerna blir bäst då, säger Mario och fortsätter:

– Jag respekterar jorden vi arbetar med, och jag respekterar att vinet behöver tid på sig för att mogna och vila. Vi arbetar enbart med stora botti, och vinerna får ligga länge. På så sätt får jag fram den balans och elegans som jag vill ha. Rena, precisa viner med hög syra och inte alltför alkoholstarka eller med för kraftiga tanniner. 

Mario låter heller inte filtrera vinerna, eftersom han tycker att det tar bort för mycket smaknyanser. Istället får vinerna ligga stilla länge så att de filtreras naturligt. 

Förutom de klassiska och välkända Piemontedruvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto odlar Castello di Verduno även en röd sort som heter Pelaverga Piccolo, eller kort och gott Pelaverga. Druvan är en specialitet för just Verduno, men idag är det dessvärre bara ett fåtal producenter som gör viner på Pelaverga, även om den börjat få ett uppsving i popularitet.

– Jag älskar att jobba med Pelaverga. De ger lätta och friska viner med rubinröd färg och massor av vitpeppar, jordgubbar och hallon i doft och smak. Vi gör både rött och vitt vin på Pelaverga, och inte minst den röda, Basadone, är helt perfekt med en charktallrik eller en skål med pasta, säger Mario.

Intervju med Mario

Posted in Italien Artiklar Vingårdar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR