Det var tur och tajming som ledde paret Smith in i vinbranschen. Efter att Bill Smith körde vilse på väg till Chappellet Vineyards, hamnade han på den historiska vinodlingen La Jota Vineyard Co på toppen av Howell Mountain.

Två år senare, 1976, tillbringade Bill och hans nya fru Joan sin smekmånad med att plantera de första vinrankorna. Efter några kurser i vinmakande, massa experimenterade och goda råd från vännen och grannen Randy Dunn producerade de La Jota Vineyards första Cabernet Sauvignon. När det första vinet enbart resulterade i tio ordrar packade Joan en korg med vinflaskor och gav sig iväg för att sälja. Efter att gjort succé redan första dagen fortsatte hon att sälja vinerna personligen under de följande 20 åren. Det framgångsrika La Jota såldes 2001. Vid denna tidpunkt hade Bill hunnit bli intresserad av pinot noir. 1992 släppte så paret sin första årgång av Sonoma County pinot noir under varumärket W.H. Smith. 1994 köpte de mark längs med Sonoma Coast, högt över staden Cazadero. Deras första årgång från Maritime Ridge Vineyards släpptes våren 2004. Idag anses Bill vara en sann pinot-pinonjär med lena och ytterst välbalanserade viner. Och att prova vin med Bill är en riktig vinupplevelse. Fatproven är många och man bjuds även på en underbar geografilektion och gedigen vinhistoria. Så kanske var det inte bara tur och tajming som gjorde dem till vinproducenter i världsklass ändå. Det krävs även stor talang för att verkligen lyckas.

Posted in USA Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin