Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Reseguide till Piemonte
Italien Artiklar Regioner

Reseguide till Piemonte

Svenska Ulrika Ferlin kom till Piemonte på mat- och vinresa för några år sedan, och blev som så många andra totalt tagen av landskapet, människorna och vinerna. Numera bor och jobbar hon i Alba, Barolo. Här ger hon några av sina bästa tips på saker man inte får missa som turist i Piemonte.

Ulrika Ferlin är i grunden sommelier, och just nu jobbar hon med att utveckla servicenivån och höja upplevelsen för besökare hos vinproducenten Ceretto i Alba. 

Hon berättar att hon alltid gillat Barolo- och Barbarescoviner, men att kärleken till vinerna växte sig ännu starkare när hon väl flyttade till Piemonte.

– Att se alla de böljande kullarna med vingårdar precis överallt ger en oerhörd känsla. Dessutom finns det så mycket historia och traditioner här, inte minst när det gäller vinmakningen. 

Hon menar att Piemonte är det perfekta resmålet för alla som har någon form av vin- eller matintresse.

– Det finns så otroligt mycket saker att göra, så många vinerier och restauranger att besöka. Ett bra tips är att besöka turistinformationen i Alba, de sitter på massor med information och kan också hjälpa till att boka vingårdsbesök, tryffeljakt eller restaurangsittningar, säger hon.

Vad får man inte missa när man kommer till Piemonte, tycker du?

– Framför allt ska man ju ta chansen att besöka massor av vinerier, både stora och små. Provsmaka och kanske köpa med sig viner. Under tryffelsäsongen på hösten kan jag också varmt rekommendera tryffeljakt. Och varje lördagsmorgon är det marknad i Alba, det är väldigt stämningsfullt. Är man ute efter lite liv och rörelse så är det framför allt Alba, Barolo, och La Morra man ska åka till, annars är det ofta ganska tomt i byarna.

 

Ulrika Ferlins bästa restaurangtips:

Osteria More e Macine 

Enkelt, rustikt – och väldigt gott

Via Settembre 18, La Morra

Ristorante Piazza Duomo

Trestjärnig toppkrog mitt i Alba.

Piazza Risorgimento 4, Alba

La Piola

I samma hus som Piazza Duomo, men betydligt enklare trattoriastil

Piazza Risorgimento 4, Alba

Vinoteca Centro Storico

Urtypisk familjedrivan trattoria med rejäl vinlista

Via Roma 6, Serralunga D’Alba

 


 

Resa hit

Flyg till Milano eller Turin. Bäst är att hyra en bil på flygplatsen så att du kan ta dig runt i området på egen hand.

Bo

Ett bra tips är att kolla efter B&B. Ofta små och charmiga, med få rum, rimliga priser och bra service. När Gaston reser hit bor vi ofta på Bricco dei Cogni, ett familjedriven B&B www.briccodeicogni.it eller hos producenten Castello di Verduno www.castellodiverduno.com

Period att resa

Hösten är den stora turistsäsongen i Piemonte. Då skördas vinet och tryffeljakten startar. Det är också skördefester ute i byarna. Att åka dit under lågsäsong kan dock rekommenderas om du vill få lite extra tid för vingårdsbesök. Aktiviteten är lägre då, och chansen är stor att du får intressanta rundturer och extra spännande provsmakningar.

Posted in Italien Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR