Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Piemonte – Italiens gastronomiska centrum
Artiklar Regioner

Piemonte – Italiens gastronomiska centrum

Pastan, tryffeln – och de mäktiga vinerna. Piemonte räknas välförtjänt som Italiens mest förnäma vinregion, inte minst känt för de oerhört lagringsdugliga Nebbiolovinerna.

Piemonte betyder ”landet vid bergets fot”, och det namnet säger mycket om regionens geografi: större delen av Piemontes 55 000 hektar vingårdar ligger uppe i bergen eller på höga kullar.

När man pratar om Piemonte förs tankarna framför allt till den erkänt svårjobbade men ädla druvsorten Nebbiolo, som bland annat är den som används för att producera kejsarna bland de piemontesiska vinerna – de lika stora som eleganta Barolovinerna. Men det finns även andra druvor som producerar fenomenala viner i Piemonte, detta vindistrikt med optimalt klimat för röda kvalitetsviner.

Här finns till exempel de eleganta Barberavinerna och de mer bärkraftiga Dolcettovinerna, men man får heller inte glömma de friska vinerna på den gröna druvan Arneis.

Klimatet i Piemonte påverkas dels av Medelhavsvärmen som strömmar upp söderifrån, dels kylan och nederbörden från alperna i norr. Jordmånen är på vissa ställen vulkanisk och på andra mer kalkrik och lerig, vilket bidrar med karaktär och unikt signum.

Alla som sett bilder från Piemonte kan lätt måla upp storslagna bilder i huvudet, men faktum är att det är svårt att förstå hur vackert och magiskt det verkligen är förrän man själv står där på toppen av en vingård och har det magnifika landskapet framför sig. Känslan av att vakna upp till vyn av en böljande vingård eller att stå utanför en restaurang och känna doften av den vita Albatryffeln är något som inte går att läsa sig till i några vinböcker.

När det kommer till kombinationen av mat och vin är Piemonte så nära perfektion man kan komma: Pasta, smör och rikligt med tryffel på tallriken. Ett glas Barbaresco eller Barolo i glaset.

Det blir knappast godare än så.

 

 

Posted in Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR