Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Perfekta matviner
Artiklar Vin Regioner

Perfekta matviner

Både i Ungern och i Sverige har man traditionellt parat mat ihop med öl. Men båda köken gör sig prima med friska eleganta viner på druvor som Kékfrankos och Furmint.

Långkok, grytor, fermenterad, salt och syrad mat. Likheterna mellan det ungerska och det svenska köket är många. Smakerna är ofta rustika och kraftiga, med värmande kryddor som exempelvis kummin.

– Det finns många gemensamma nämnare mellan Ungern och Sverige, bland annat att båda länderna har långa kalla vintrar vilket historiskt har inneburit att man varit tvungen att exempelvis jäsa, salta och pickla mat. Även en hel del av råvarorna är liknande i de båda länderna, säger Erin Stockton, sommelier på Gaston.

Båda länderna har också traditionen att ha öl som måltidsdryck, men det är något som kraftigt förändrats.

– När det gäller Ungern har dels vinerna blivit betydligt bättre, dels har kokkonsten utvecklats och blivit mer förfinad. Det gör att fler och fler upptäcker att de här vinerna är väldigt matvänliga, säger Erin.

Framför allt är det utvecklingen med allt större fokus på torra och mer eleganta viner som skapar perfekta möjligheter för kombinationer med mat.

– Söt Tokaji känner de flesta till, och det är ju ett vin som passar perfekt till desserter, ostar eller fet foie gras. Men torr Tokaji är minst lika intressant. Vinet har riktigt hög syra, massor av mineral, rund mogen frukt och en spännande kryddighet. På det stora hela viner som är lysande att kombinera med skaldjur eller löjrom som har en fin sälta. Eftersom syran är så bra går vinet att servera till mer feta rätter också, säger Erin.

På rödvinssidan är det framför allt Kékfrankos som visar upp oändliga möjligheter att kombinera med mat, menar hon:

– Kékfrankos har en lätthet, elegans, bra syra, röd frukt och pepparkrydda. För mig är det här de perfekta vinerna till exempelvis ett julbord, och de är suveräna att kombinera med klassiska husmansrätter som schnitzel, Wallenbergare eller alla former av köttgrytor och långkok, gärna med Karl-Johansvamp.

På bilden: Tryfferade griskinder ”Bourguignon”. Mandelpotatispuré, kallrökta skogschampinjoner, enokisvamp med timjan & vitlök, glaserade primörmorötter, löklameller & enrisrökt bacon.

Posted in Artiklar Vin Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR