Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Guide: Bästa ställena i Budapest
Artiklar Regioner

Guide: Bästa ställena i Budapest

Vinscenen i Budapest är i full blomning och finns i många olika skepnader, från trendiga klubbar till ”ruinbarer” i gamla uttjänta rivningskåkar. Och klientelet är blandat – här trängs vinproffsen med 20-plussarna.

Gaston har besökt Budapest och botaniserat i utbudet. Här är våra bästa tips på ställen du inte får missa: vinbarer, restauranger och kaféer.

Trenden är inte ny, men däremot har den närmast exploderat de senaste åren: Vin är numera en självklar del av Budapests mat- och dryckesutbud, och antalet vinbarer, champagnebarer, vinshoppar och restauranger med rejäla vinlistor blir allt fler. 

Efter att ha besökt staden kan vi också konstatera att vinbarerna här generellt är unga, hippa, avslappnade och drivs av angelägen och nyfiken personal.

Vinlistorna domineras av ungerska viner, och det mesta finns att köpa på glas. Det är också tydligt att vin är en ”demokratisk” dryck i Budapest: det är förhållandevis billigt och vinbarskulturen lockar såväl ett yngre klientel som de lite mer äldre och rutinerade vindrickarna. 

Se filmen när Gaston besöker Budapest

 

 

Här är några ställen du absolut inte får missa nästa gång du besöker Budapest:

DiVino

Szent István tér 3

En franchiseverksamhet med vinbarer på flera håll i Budapest. Hipp och klubbig atmosfär med dämpad belysning och housemusik som dunkar i bakgrunden. Det här stället var vinbarspionjärer i Budapest och har ett riktigt bra utbud ungerska viner på glas, åtminstone fem från varje region. Perfekt om du vill ha en vinös crash course i Ungern!

http://divinoborbar.hu/Kadarka Bar

Kirill utca 42

Vi besökte baren en söndagkväll vid 22 – och stället var packat. Vinmässigt inte det bästa stället, men stämningen och atmosfären väger upp. 

http://kadarkawinebar.com/Innio Borbár

Október 6. utca 9

Ett ställe som började som renodlad vinbar men som lagt mer och mer fokus på garstronomi. Förfinad matlagning och även några av de bästa mat- och vinkombinationerna vi upplevde i staden. Framför allt fokus på smårätter och ungerska smaker, som blodpudding, kaninravioli och inälvsmat. Rustikt menväldigt förfinat. Dessutom ett fantastiskt skickligt sommelierteam.

http://innio.hu/Tütü Lébár

Pozsonyi utca 41

Ett kafé med grymma mackor, egnpressade juicer och schyssta bakverk. Grymt dagen-efter-ställe när man är lite naturvinsbakis.


 

Doblo Wine Bar

Dib utca 20

Mysig bar som också kör livemusik i stort sett alla veckans kvällar. Bra utbud av biodynamisk odlade viner och mer okända viner från unga vinmakare. Försöker få in vinet i en bredare kulturell kontext, och det här är ett ställe där man hellre ser att gästerna dansar på bordet än att de sitter och överanalyserar vinerna.

http://www.budapestwine.com/Szimpla Kert

Kazinczy utca 14

En av de riktigt schyssta så kallade ruinbarerna. Finns gott om sådana i Budapest, där folk går in och gör coola grejer på rivningskontrakt. Själva vinbarsdelen är ett pyttelitet skrymsle – men otroligt bra. Mycket hantverksviner från små producenter, och superkunnig personal.


 

 

Belvárosi Piac

Hold utca 13

En lite mindre – och också betydligt mindre turistig saluhall. Ett riktigt smultronställe som absolut är värt ett besök. Fokus på lokala råvaror och rätter. Rustikt och härligt och massor av gott att äta.

 


 

Google maps

 

Med hjälp från Wine creative

Posted in Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR