Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Crash course i ungerska vinregioner
Artiklar Regioner

Crash course i ungerska vinregioner

Under de senaste 25 åren har ungerska vinmakare metodiskt och medvetet arbetat med att bygga upp den vinnäring som förstördes under kommunisttiden. Terroir är givetvis en viktig utgångspunkt, och nu börjar allt fler viner med regions- och vingårdsbeteckning dyka upp.

I dagsläget räknar man de ungerska vinregionerna till 22 till antalet, indelade i sju större områden. Här är en snabb guide till de viktigaste regionerna att lägga på minnet.

Sopron, som är en förlängning av österrikiska Neusiedlersee, är mest kända för torra röda viner. I Nagy-Somló och Mór producerar mestadels aromatiska vita, medan närliggande Etyek-Buda och Neszmély har byggt upp ett bra rykte både vad gäller vita och röda viner.

Söderöver i Ungern, på Donauflodens västra strand, hittar vi de varma regionerna Szekszárd, Pécs och Villány, som alla producerar koncentrerade och fylliga röda viner av hög kvalitet, ofta på klassiska Bordeauxdruvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

På andra sidan floden ligger det som kallas Alföld, och härifrån kommer stora kvantiteter av enklare basviner (Alföld står för närmare hälften av Ungerns vinproduktion), även om det också görs en hel del kvalitetsprodukter i områdena Hajós-Baja, Kunság och Csongrád.

Merparten av Ungerns övriga vingårdar ligger utspridda i de norra delarna av landet. Eger är här en av de mest kända regionerna – tack vare det ikoniska vinet Egri Bikavér, det mörka intensiva vinet som också brukar kallas för tjurblod. Här görs numera också mer elegant Pinot Noir av hög kvalitet. Granne med Eger direkt västerut hittar vi Mátra, där det bland annat görs friska och saftiga viner på Kékfrankos.

Ungerns ojämförligt mest kända region – Tokaj – ligger i den nordöstra änden av landet. Här görs såklart Tokaji, det söta vinet med världsrykte. Från samma region kommer idag också ett antal torra viner på samma druva, furmint.

Visst, inte helt enkla namn att lära sig namnen på och minnas. Men några av dem har i allra högsta grad börjat befästa sina positioner som kvalitetsregioner att räkna med. Så passa på och lär dig några av namnen – du kommer att få se mer av dem framöver.

Posted in Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR