Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Champagne – kejsaren av mousserande vin
Artiklar Regioner

Champagne – kejsaren av mousserande vin

Champagne är utan tvekan världens mest kända mousserande vin. En dryck omgiven av en känsla av lyx, flärd, firande och maximalt livsnjut. 

Bild: Aurélien Laherte i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay

Regionen Champagne är som gjord för att producera förstklassigt mousserande vin. Klimatet är svalt, vilket ger druvor med hög syra och viner som är rejält friska. Även den kritarika jordmånen ger en unik karaktär av mineral. Dessutom är regleringarna här stenhårda vad gäller exempelvis druvkvalitet och skördeuttag – allt för att skapa bästa möjliga kvalitet.

Rent geografiskt hittar vi Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som de huvudsakliga naven. Regionen är indelad i totalt fem områden från norr till söder: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Aube.

De tre absolut vanligaste druvorna här i Champagne är den gröna Chardonnay och de blå Pinot Noir och Pinot Meunier. Ytterligare fyra sorter – Arbanne, Petit Meslier, Pinot Gris och Pinot Blanc – är tillåtna, men används numera ytterst sällan. 

Champagne framställs genom det som vanligen kallas den traditionella metoden eller kort och gott Champagnemetoden. Det innebär att vinet får jäsa en andra omgång på flaska, minst 15 månader för vanlig champagne och minst 36 månader för årgångschampagne, och det är den andra jäsningen som skapar den speciella moussen med de pigga sprittande bubblorna.

De allra flesta champagner, även vanlig standardskumpa, tål lång lagring i vinkällaren. Testa att köpa på dig någon flaska extra nästa gång och göm den i källaren i några extra år. När du äl öppnar den kommer du att upptäcka nya, mer komplexa och spännande, aromer och smaker.

 

Posted in Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR