Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Vinlandet Österrike
Nyheter Artiklar

Vinlandet Österrike

1 MAY

Det är få idag, tack och lov, som förknippar Österrike och landets viner med glukos-skandalen under 80-talet. De trettio år som har passerat sedan dess känns mycket längre bort än så. De toppar och dalar vi tänker på idag är snarare det enastående branta landskapet i Wachau. 

Österrike står för en procent av världens vinproduktion. Nästan allt vin kommer från den östra delen av landet där Niederösterreich i norr, via Wien och Burgenland, till Steiermark i söder är de fyra övergripande områdena för kvallitetsvin. Längs floden Donau som från Slovenien sträcker sig genom Wien och upp mot Kamptal, Kremstal och Wachau hittar vi några av landets mest välkända vinpersonligheter och deras viner.

En bit över hälften av vinerna som produceras i Österrike är vita. Herren på täppan heter Grüner Veltliner, vinvärldens superstjärna. Grüner Veltliner görs i många stilar: från lätt spritsiga, citroniga och grapefrukt-doftande törstsläckare i nordliga Weinviertel, till solvarma, vitpeppriga komplexa smakexplosioner längs Donaufloden. De senare trivs kanonbra i källaren i ett gäng år till, om man kan hålla fingrarna i styr och inte dricka upp det på en gång vill säga (vilket man så gärna vill).


Fred Loimer från Langenlois är ett av namnen att ha koll på när det kommer till Kamptal. Fred är känd för sin öppenhet för det lekfulla och moderna, men alltid med respekt för det traditionella som grund. Från vineriet som har blivit känt som ”The Black Box” kommer vinet Lois som är döpt efter hemstaden. Här visar Grüner upp sig med sin bästa ”klunkabilitet” (fullt regelrätt uttryck på Gaston)! ”My wines are for pure drinking pleasure” säger han, och kan man annat än att hålla med? Att klunka i sig stora och många glas har aldrig varit mer lockande, inte minst för att Freds hjärta slår ett extra slag för biodynamisk odling.

”My wines are for pure drinking pleasure”

Österrikes huvudstad Wien osar av vin, bokstavligen. 612 hektar planterade vinstockar trängs med spårvagnar och bostadshus innanför stadsgränserna. Ingen annan stad i världen kan konkurrera med denna oändliga vinromans och det är här vinstilen Wiener Gemischter Satz hör hemma. Minst tre och upp till 20 druvor planteras i samma vingård (där ingen druva får ta upp mer än hälften av vingården och den tredje största måste täcka minst 10%), som skördas och pressas tillsammans. Vad som från början var en metod för att skapa balans genom säsongerna, blev snart ett läskande signum för Wien med tillhörande regelverk. Resultatet är ett vin som verkligen uttrycker sin växtplats, sin specifika terroir.

Weingut Weiningers klassiska Gemischter Satz kommer från två vingårdar: Nussberg och Bisamberg. Den exakta druvsammansättningen är svår att veta, men i glaset finns känslan av en solig vårdag med sina härligaste vänner på en uteservering i Wien där vi trängs med krispig sparris, rykande schnitzel och många flaskor Gemischter Satz kring bordet.

Kilar vi förbi stadsmurarna, lite längre söderut hamnar vi i Thermenregion. Varmare temperaturer än grannregionerna särskiljer Thermenregion i Niederösterreich. Att paralleller till Bourgogne dras är inte helt ovanligt. Både Pinot Noir och Chardonnay samsas med inhemska druvsorter i vingårdarna. Det är däremot druvorna Rotgipfler och Zierfandler som håller flaggan högst, som har odlats här i stort sett alltid. Kring den bedårande byn Gumpoldskirchen får Zierfandler byta namn till Spätrot och tillsammans skapar druv-duon regionens stolthet: Spätrot-Rotgipfler. Spätrot är ett kryddigt kraftpaket som för tankarna till honung och ananas medan Rotgipfler bidrar med en fräsch örtighet och rondör. Tillsammans? Oslagbara. Med Fred Loimer på plats som vinmakare? Fenomenalt!

Text: Sofia Castensson

Posted in Nyheter Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE ARTIKLAR