Glöm skumbanandoftande, godisaktiga Beaujolais Noveau! Här kommer guiden regionens 10 klassificerade vingårdslägen (crus), som är något helt annat.  Beaujolais är en mångsidig region, och tittar man förbi de saftiga, lättklunkade varianterna belönas man med seriösa, sanslöst goda viner som mycket väl kan få ligga flera år och mogna.

Beaujolais ligger direkt söder om välkända Bourgogne i östra Frankrike. Överlägset mest producerad är den röda druvsorten Gamay, som är känd för sin eleganta, mjuka stil med gott om juicig bärighet och en lätt blommighet. Viner som nästan alltid är goda att dricka unga.

Precis som i andra vindistrikt har man (baserat på jordmån, solexponering och andra naturliga förutsättningar) plockat ut de absolut bästa vingårdarna och gett dem en egen klassificering: Beaujolais crus.

 

En snabbguide till de 10 lägena

De robusta vinerna, den djupaste och mest tanninrika stilen, hittar du i Moulin-a-Vent. När man pratar om äldre Beaujolaisviner kommer de oftast härifrån eftersom den strama strukturen gör dem mer hållbara.

Lite söder om Moulin-a-Vent ligger Morgon. Vinerna är en aning lättare, men med ett imponerande djup. Flera riktigt bra producenter samsas i den lilla byn (inte minst ”Gang of Four”, ett namn myntat av Kermit Lynch, kända för att ha tagit tillbaka ”det gamla Beaujolais” med äldre vinstockar och naturliga metoder).

Mellan dessa två ligger Fleurie, och även här hittar man ett kluster av skickliga vinmakare. Precis som namnet antyder karaktäriseras vinerna av en distinkt blommighet som för tankarna till violer.

Längst i norr ligger cruerna Juliénas och Saint Amour sida vid sida. Den förstnämnda dricks i många fall bäst som ung och brukar dofta intensivt av körsbär och svarta vinbär. Den senare har fler likheter med sina burgundiska grannbyar i norr, med en flörtig fruktkaraktär som lockar till stora klunkar.

Côte betyder sluttning på franska och det är precis så som Côte de Brouilly ligger. Grannen Brouilly hittar man direkt nedanför backen. Uppe på sluttningarna når solen fram lite bättre, vilket gör att vinerna får en mer sammanhållen och koncentrerad profil, medan de något enklare vinerna från Brouilly förgyller vilken sensommarkväll på balkongen som helst, helst en aning kylda.

Chiroubles utmärker sig för att ligga på högst höjd av alla crus och druvorna här mognar en vecka senare än resten av regionens druvor. Sammetslena viner som levererar komplexitet redan som unga.

De rosaskimrande granitjordarna är särskilda för Régnié och här pratar vi kryddiga, matvänliga viner. Sällan exporterat och därför sällsynta i Sverige, men med rätt vinmakare i vingården riktigt gott. Detsamma gäller Chénas, där vingårdarna breder ut sig över mark som en gång var en ekskog.

Posted in Nyheter Av

Gaston Vin