Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

”En lång kärlekshistoria” – Erin om sin tid med Castello di Verduno
Nyheter Artiklar

”En lång kärlekshistoria” – Erin om sin tid med Castello di Verduno

Erin Stockton, en av våra sommelierer här på Gaston, har en personlig och lång relation till Castello di Verduno. Här berättar hon själv om sina erfarenheter – från första mötet med vinerna till att hon var själv var med under skörd.


 

”Jag pluggade sommelierutbildningen när jag första gången fick möjlighet att prova Castello di Verdunos viner – de hade då alldeles nyligen lanserats i USA. Och det var också de här vinerna som hjälpte mig att få en bra helhetsbild över Piemonte och regionens bredd.

Först och främst deras Barbaresco, inte minst den vingårdsbetecknade Rabaja, som visar upp den här vintypen i sin allra mest eleganta prakt, med underbar blommighet, apelsinskal och sandelträ – men också med en rejäl ryggrad och sensuellt förföriska övertoner. Kort och gott ett vin som verkligen fick mig att förstå storheten med Barbaresco och varför det här räknas som ett av världens mest förnäma viner.

Jag fick också möjlighet att upptäcka en druva som jag aldrig tidigare stött på; Pelaverga Piccolo. En lokal druva som bara odlas av ett fåtal producenter i Piemonte. Det här blev snabbt en personlig favorit och ett vin jag arbetade väldigt mycket med under ett antal år.

Första intrycket av det här vinet är lätt och fräscht, med fin röd frukt och rosenblad. Men sedan öppnar vinet upp sig och avslöjar många bottnar: En våg av svartpeppar och rökighet, och en lång eftersmak med tanniner som kan förknippas med svart te.

 

Efter en lång kärlekshistoria och mycket arbete med piemontesiska viner i allmänhet och Castello di Verduno i synnerhet gjorde jag till slut min ”pilgrimsfärd” till Piemonte för att med mina egna händer vara delaktig under skörden, och för att dessutom få träffa vinmakarna bakom vinerna jag älskat så länge.

Det var också då jag äntligen fick tillfälle att träffa Castello di Verdunos vinmakare Mario Andrion. För mig var det ungefär som för en filmfantast att få träffa regissören bakom en riktig favoritfilm…

 

Själva slottet Castello di Verduno ligger mitt inne i den lilla medeltida byn Verduno i Barolo, där de stenhuskantade kullerstensgatorna slingrar sig uppför kullen mot centrum och Verdunoslottet. Och runtomkring byn sträcker de magiskt vackra Langhe-kullarna ut sig i alla riktningar.

Mario Andrion tog emot mig med både stort engagemang och stor ödmjukhet. Han visade runt mig bland vinerna i källaren och berättade samtidigt om sin vinmakningsfilosofi: Här är det den traditionella Barolostilen som gäller, med lång skalmaceration och naturlig jäst. Och ska vinerna fatlagras används stora fat av gammal slavonsk ek och inte nya franska barriquer.

Marios signum är den extrema noggrannheten, och det är också det som är grunden till Castello di Verdunos framgångar.

Vingårdarna är bland de mest högkvalitativa i världen, och druvorna som skördas här respekteras istället för manipuleras – de får jäsa och mogna precis just så länge de från fall till fall behöver för att i slutändan skapa delikata och samtidigt tillgängliga viner.

Erin Stockton, sommelier på Gaston.

Posted in Nyheter Artiklar Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR