Här har vi kungen av svamp, som märkligt nog är underskattad av så många. På grillen blir den bara ännu mer kunglig. Karljohan och vitlök är oslagbara ihop, precis som persilja och vitlök. Allt hör ihop!

 

4 PORTIONER

Grillad Karljohansvamp

200 g karljohansvamp
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
en näve bladpersilja, sköljd och torkad
salt

Garnityr

4 skogschampinjoner
salt

Bön- och ärtsallad med dragon

2 dl bondbönor, spritade
1/2 kruka dragon
2 dl ärtor, gärna färska
25 g ärtskott 
1 msk olivolja
salt

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Bön- och ärtsallad med dragon

Blanchera bondbönorna i saltat vatten i 1 minut. Spola dem sedan kalla och låt dem torka på hushållspapper. Plocka bladen på dragonen.Vänd ihop bondbönor, ärtor, ärtskott och dragon med oljan. Krydda med salt.

Grillad Karljohansvamp

Putsa och rensa karljohansvampen. Skala och riv vitlöken fint. Blanda vitlöken med oljan. Dela svamparna och pensla lite olja på snitt-ytan. Grilla dem sedan med snittytan nedåt så att de får fin färg, i cirka 1 minut. Vänd och grilla även andra sidan. Ta bort svamparna från grillen. Krydda med salt och vänd ner dem i resten av vitlöksoljan. Strimla persiljan fint och strö den över svamparna. 

Garnityr

Skiva skogschampinjonerna tunt med en vass kniv eller med mandolin. Salta.

Servering

Lägg karljohansvamp i botten på en tallrik eller i en form. Toppa med sallad och champinjoner. Ringla över lite av vitlöksoljan från svampen.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin