En gång jobbade jag på en trestjärnig krog i Paris och där lagade jag den här gröna curryn. Jag använder vanlig madras curry och gör den grön med grön chili, persilja och koriander. Här är det straight forward med en massa härliga aromer! Lammet ska ha en rejäl stekta innan det grillas färdigt på låg temperatur. 


4 PORTIONER

Grillad lammstek

1 lammstek med ben
4 skalade krossade vitlöksklyftor
10 timjankvistar
4 lagerblad
1 msk olivolja
salt

Grillad augergine

2 auberginer

Grön curry

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 gröna chilifrukter
1/2 dl olivolja
2 msk curry
1 dl plockad persilja
1 dl plockad koriander
salt

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Grön curry

Skala och strimla lökarna. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och finhacka chilifrukterna. Låt lök, vitlök och chili svettas i olja i en panna på svag värme i cirka 15 minuter utan att få färg. Tillsätt curryn och låt den fräsa med i någon minut. Mixa allt i matberedare eller med stavmixer. Krydda med salt.

Grillad aubergine

Grilla först auberginerna runtom över kraftig glöd. Fortsätt sedan att grilla dem indirekt i cirka 30 minuter tills de blir helt mjuka. Låt dem svalna. Dela auberginerna på längden och pensla dem med curryn. Grilla halvorna på båda sidor över medelvarm glöd tills de får fin färg. Skär dem i bitar. 

Grillad lammstek

Skär några snitt i lammet och stick ner vitlöksklyftor, timjankvistar och lagerblad. Pensla -köttet med olivolja. Salta. Grilla först lammet över kraftig glöd så att det får fin yta. Lägg det sedan åt sidan på grillen och grilla på indirekt värme i cirka 30 minuter tills innertemperaturen är 56 grader. Låt köttet vila i 10 minuter. Krydda med salt.

Servering

Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på en tallrik och servera med grillad aubergine och grön curry.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin