Den största utmaningen på grillen är hel kyckling. Du måste ha dödskoll på innertemperaturen, för går den över 67 grader blir kycklingen torr och oätlig. Konsten är att få till en rejäl grillyta samtidigt som kycklingen blir långsamt tillagad inuti. Kör gärna hårt med nymald svartpeppar till kyckling. Kombinationen svartpeppar, citron och tryffel är dessutom sjukt god.


4 PORTIONER

Grillad kyckling

1 hel kyckling
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk timjan
2 msk olivolja
svartpeppar ur kvarn
salt

Citrondressing

1/2 citron, fint rivet skal
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
salt

Makaronilåda

4 dl gammaldags idealmakaroner
1 dl vispgrädde
2 msk riven cheddar
2 msk riven mozzarella
2 msk riven havarti
2 msk riven gruyére
1 msk hackad tryffel
1 tsk tryffelolja
2 msk panko ströbröd
salt

Sallad

200 g blandad sallad

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Grillad kyckling

Klipp upp kycklingen i ryggen och fläk ut den så att skinnsidan ligger uppåt. Krydda den ordentligt med salt och svartpeppar. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda den med timjan och olja. Grilla kycklingen på indirekt värme och under lock i cirka 1 timme tills innertemperaturen vid brösten är 67 grader. Pensla kycklingen med oljan några gånger under grillningen. Kontrollera temperaturen vid låren om de är färdiga. Köttsaften ska vara genomskinlig, inte rosafärgad. Skär bort brösten om låren inte är färdiga och grilla låren lite till. Låt kycklingen vila i några minuter innan den skärs upp. 

Makaronilåda

Gör makaronilådan medan kycklingen ligger på grillen. Låt makaronerna koka i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen men bara halva koktiden. Häll av vattnet och spola makaronerna i kallt vatten. Blanda dem sedan med grädde,ostar, tryffel och tryffelolja. Smaka av med salt. Lägg allt i en form, strö över ströbrödet och baka i 225 graders ugnsvärme tills makaronilådan har fin färg, i 10–15 minuter.  

Citrondressing

Blanda citronskal, citronsaft, olja och socker. Smaka av med salt. 

Sallad 

Plocka salladen och skölj den. Torka den med hushållspapper eller använd en salladsslunga.

Servering

Skär upp kycklingen i bitar och lägg dem på en tallrik. Servera makaronipuddingen och salladen till. Droppa citrondressingen över salladen.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin