Efter grisnacke (det vill säga fläskkarré) är rött kött det vanligaste på grillen. Men att som här grilla ett större stycke kött, en stek, tar tid och kräver fullständigt fokus, även om det inte är svårt. Välj att lägga några kronor extra på köttet för att få bra kvalitet. Ska köttet spela huvudrollen vid middagen är det faktiskt värt det där lilla extra.


4 PORTIONER

Grillad hel biff

800 g välmarmorerad gräsuppfödd biff
3 dl rött vin, uppkokat och avsvalnat
1 dl Kikkoman soja

Grillad citron

2 citroner

Vit balsamvinägerdressing

1 vitlöksklyfta
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
salt

Tillbehör

1 msk tryffelsalt
1/4 kruka dragon


JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Vit balsamvinägerdressing 

Skala och riv vitlöken och blanda den med balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt.

Grillad hel biff

Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Grilla sedan köttet hårt över medelvarm glöd i 1 minut på varje sida, det vill säga på fyra sidor. Blanda vin och soja i en bunke och lägg i det varma köttet. Låt det vila i marinaden i 1 minut. Ta upp köttet och grilla det igen. Gör om samma procedur ett antal gånger under 30–40 minuter tills innertemperaturen i köttet är 52–54 grader. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.

Grillad citron

Dela citronerna och grilla halvorna med snittytan nedåt över kraftig glöd. 

Servering

Skär köttet i skivor. Strö över tryffelsalt och pressa den karamelliserade citronen över köttet. Droppa till sist över dressingen och toppa med dragonblad. 

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin