Var försiktig med tillbehören och kryddningen här! Inget annat kött har som lamm så försiktig och renodlad egen smak, så dra inte på med för många olika kryddor. Det slår mig att det här med ärtor och mynta är lite engelskt, medan olivoljan och getosten är för oss som också gillar Medelhavet.


4 PORTIONER

Lammburgare med getost

800 g lammfärs (10% fett)
100 g getost
salt
svartpeppar ur kvarn

Syrad chiligurka

1 gurka
1 grön chili
1 msk olivolja
1-2 tsk pressad citron
salt

Krossade ärtor med mynta

200 g frysta eller färska ärtor
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk hackad mynta
1-2 tsk pressad citron
salt

Tillbehör

4 hamburgerbröd
50 g rucola

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Syrad chiligurka

Skala och riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Låt den rinna av i en sil. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda gurkan med chili, olja, citronsaft och salt.

Krossade ärtor med mynta

Förväll ärtorna i saltat vatten i 1 minut. Spola dem i riktigt kallt vatten eller kyl ner dem i isvatten. Låt dem rinna av på hushållspapper och lägg dem sedan i en skål. Krossa dem lätt med en gaffel. Skala och riv vitlöken. Blanda ärtorna med vitlök, olja, mynta och citronsaft. Salta. 

Lammburgare med getost

Forma färsen löst till fyra hamburgare. Krydda burgarna ordentligt med salt och peppar på båda sidor. Grilla burgarna över kraftig glöd i 2–3 minuter på varje sida. kär getosten i fyra skivor. Lägg osten på burgarna och låt den smälta.

Tillbehör

Grilla bröden på båda sidorna. 

Servering

Lägg en lammburgare med ost på brödets under-del. Toppa med ärtor, gurka och rucola och lägg ihop med brödets överdel.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här! 

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin