En kebab för den som vill vara bäst vid grillen utan konkurrens. Anklevern är en sanslöst bra krydda till kycklingkött och tillsammans med tryffeln gör det kycklingen till en verklig “guldfågel”.

 

4 PORTIONER

Grillade kycklingklubbor

4 kycklingklubbor
3 msk teriyakisås
salt

Stekt svamp

100 g blandad skogsvamp
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk smör
salt

Brynt lök

2 gula lökar
1 msk olivolja
1 msk smör
salt

Tryffel- och sojamajonnäs

1 äggula 
1-2 msk Kikkoman soja
1-2 tsk pressad citron
1 dl  neutral rapsolja
1 tsk svart tryffelolja
salt

Tillbehör

100 g blandad sallad
2 små baguetter
50 g ankleverterrin, foie gras

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Tryffel- och sojamajonnäs

Vispa ihop äggula, soja och citronsaft i en -bunke. Tillsätt raps- och tryffelolja droppvis under konstant vispning tills det blir en emulsion, öka sedan mängden. Smaka av med salt och kanske lite mer citronsaft och tryffelolja.

Grillade kycklingklubbor

Pensla kycklingklubborna med teriyakisås. Grilla sedan kycklingen på indirekt värme och under lock i cirka 1 timme, eller tills den har fin färg och en innertemperatur på cirka 70 grader vid benet. Pensla skinnet med såsen några gånger under grillningen. Skär av köttet från benet i strimlor med en vass kniv. Krydda med salt.

Stekt svamp

Putsa och rensa svampen. Bryn svamp och vitlöksklyftor med sitt skal hastigt i en stekpanna med olja. Klicka i smöret mot slutet och låt svampen bli ordentligt brynt. Ta upp och kasta vitlöksklyftorna. Krydda med salt.

Brynt lök

Skala löken och skär den i strimlor. Fräs den på svag värme i olja och smör i 15–20 minuter, tills den blir karamelliserad och har en mörk färg utan att vara bränd. Rör om då och då. Smaka av med salt.

Tillbehör

Plocka, skölj och torka salladen. Dela varje baguette i två delar och sedan i en under- och överdel. Grilla snittytan på varje del så att den får grillränder.

Servering

Varva kyckling, majonnäs, sallad, brynt lök och svamp i baguetterna. Toppa med hyvlad ank-leverterrin (använd en osthyvel).

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin