Jag älskar kebab! Det är min absoluta snabbmatsfavorit. Men jag har upptäckt att den smakar så mycket bättre när jag gör den själv med lite mer omsorg och kärlek. Då varvar jag majonnäsen med de lövtunna köttskivorna istället för att klafsa den över köttet. Grilla pitabröden så att de får rökighet och grillmärken från gallret. Hör ni, kebab som man gör själv   smakar inte bara dubbelt så gott utan tre gånger så gott, minst!


4 PORTIONER

Grillad lammlägg

2 lammläggar
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad oregano
2 msk olivolja
salt
svartpeppar ur kvarn

Spenat- och timjanolja

2 dl neutral rapsolja
1 dl färsk bladspenat
1 msk plockad timjan

Citron- och yoghurtmajonnäs

1 citron
1/2 vitlök
1 äggula
1 dl olivolja
2 msk turkisk eller grekisk yoghurt
salt

Tillbehör

4 pitabröd
100g färsk bladspenat
2 msk oregano, i små kvistar
100 g fetaost
salt

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Spenat- & timjanolja

Värm oljan till 60 grader i en kastrull. Mixa olja, spenat och timjan i cirka 3 minuter på full effekt till en grön olja. Sila oljan. 

Citron- & yoghurtmajonnäs

Rosta den halva vitlöken i 200 graders ugns-värme i cirka 30 minuter, eller tills den får fin färg. Gröp sedan ur de mjuka klyftorna. Dela citronen och grilla halvornas snittyta över kraftig glöd så att de blir ordentligt karamelliserade. Mixa äggula, vitlök och lite av saften från den grillade citronen i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt oljan först droppvis under ständig mixning tills det blir en emulsion, öka sedan mängden. Smaka av med citronsaft och salt och vänd ner yoghurten.

Grillad lammlägg

Krydda lammläggarna med salt. Skala och riv vitlöksklyftorna och blanda dem med oregano och olivolja. Pensla köttet med lite olja och grilla det på indirekt värme i 2–3 timmar, eller tills det släpper från benen. Pensla med oljan några gånger under grillningen. Låt köttet vila i cirka 10 minuter. 

Tillbehör

Grilla pitabröden. Skölj och torka spenaten torr. Riv av stjälkarna. Smula fetaosten. 

Servering

Skär köttet i tunna skivor, eller bryt det i bitar. Krydda med salt, rikligt med svartpeppar och resten av oljan. Lägg ut pitabrödet på en tallrik och varva köttet med majonnäsen. Strö över oregano. Krydda spenaten med spenat- och timjanolja och salt och servera till. 

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin