Mustigt och elegant med smak av skog. Ha alla tillbehör klara innan fisken läggs på grillen, för här är det tillbehören som har huvudrollen och fisken som agerar statist. Timjan, gula kantareller, jordärtskocka och ramslök. Kom ihåg det här: A match made in heaven!


4 PORTIONER

Grillad hälleflundra

600 g hälleflundra
1 dl vispgrädde
10 kvistar timjan
1 msk olivolja
salt

Stekta kantareller

100 g kantareller 
1 msk smör
salt
25 g ramslök, grovt strimlad

Jordärtskockskräm

300 g jordärtskockor 
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1-2 tsk pressad citron
salt

Basilika- och valnötspesto

50 g valnötter
50 g parmesan
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 dl olivolja
salt
 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Jordärtskockskräm

Skala jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsform. Ringla över olivoljan och rosta skockorna i 200 graders ugnsvärme i cirka 45 minuter tills de får fin färg. Mixa dem sedan till en slät kräm med lite av grädden och mjölken. Smaka av med citronsaft och salt.

Stekta kantareller

Rensa och riv kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i en torr panna tills vätskan ”kokat ur”. Tillsätt smöret och stek kantarellerna frasiga. Salta och vänd ner ramslöken.

Basilika- & valnötspesto

Rosta valnötterna på en plåt i 180 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter. Mixa nötter, -parmesan, skalad vitlök, basilikablad och olivolja till en grov pesto. Smaka av med salt.

Grillad hälleflundra 

Doppa hälleflundran i den ovispade grädden och grilla sedan fisken över medelvarm glöd tills den får fin yta runtom. Lägg på locket och låt fisken få en innertemperatur på strax under 40 grader. Plocka timjanbladen och blanda dem med olivoljan. Pensla med timjanoljan mot slutet. Salta. 

Servering

Lägg upp fisken på en tallrik eller i en form. Servera med stekta kantareller, pesto och jordärtskockskräm.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin