Många traditionella rätter har med tiden pajats fullständigt – en sådan är Biff Stroganoff, en annan Chili con carne. Ingen kan idag hävda chilins ursprung och få vet hur den tillagas, men många har åsikter om hur den ska göras. Det här är min tolkning och mitt sommargrillsvar på vinterfredagsmysets tacos.


4 PORTIONER

Helgrillad oxfilé

600 g oxfilé
salt
svartpeppar ur kvarn
50 g mörk choklad (ca 70 %)

Tomatsalsa

4 tomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 knippe koriander
1 citron, fint rivet skal
2 tsk pressad citron
2 msk olivolja
1/2 dl ljus öl
salt
svartpeppar ut kvarn

Guacamole

1 tomat
2 avokador
2 jalapeño
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1-2 tsk pressad citron
salt

Marinerade vita bönor

1 burk kokta vita stora bönor (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
10 kvistar timjan
1 citron, fint rivet skal
1 dl olivolja
salt

Tillbehör

4 tortillabröd
1 dl riven vällagrad cheddarost
1 dl gräddfil


JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

Tomatsalsa

Doppa tomaterna till salsan och guacamolen i kokande vatten i 15–30 sekunder så att skalet lossnar. Kyl dem i isvatten och dra av skalet. Lägg undan en till guacamolen. Skär bort rotfästet och skär tomaterna i tärningar. Skala och finhacka löken. Skala och riv vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Strimla koriandern fint, även stjälkarna. Blanda tomater, lök, vitlök, chili och koriander med citronskal och saft, olja, öl, salt och peppar. Låt dra i minst 30 minuter före servering.

Guacamole

Skär bort rotfästet på tomaten och skär den i tärningar. Dela och kärna ur avokadorna. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv vitlöken.Mosa avokadorna med vitlöken och blanda i tomat, olivolja och jalapeño. Krydda med salt och citronsaft. 

Marinerade vita bönor

Låt bönorna rinna av och skölj dem sedan. Skala och riv vitlöken. Finhacka timjankvistarna. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Helgrillad oxfilé 

Putsa oxfilén fri från senor och hinnor. Krydda med salt och peppar. Grilla först köttet runtom över kraftig glöd. Lägg det åt sidan på grillen och fortsätt att grilla in-direkt under lock. Innertemperaturen ska vara 52–54 grader när det är färdigt och det tar 20–30 minuter. Kontrollera temperaturen med en digital stektermometer. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.  

Servering

Skär köttet i skivor och krydda med salt. Hyvla chokladen tunt och strö den över köttet. Ät med varma tortillabröd, guacamole, tomat-salsa, bönor, ost och gräddfil.

 

Recept från Björn Frantzéns bok GlödKöp här!

Posted in Recept Huvudrätter Av

Gaston Vin