PORTIONER

 

3 st stora tvättade mandelpotatisar

1 liter neutral olja till fritering

Flingsalt

Svartpeppar

2 dl god crème fraiche. Min favorit kommer från Väddö gårdsmejeri.

Saften från en citron

50 g rödingrom

De ljusgröna späda bladen från en stjälkselleri

 

JOBBA I DEN HÄR ORDNINGEN

1. Skiva långa tunna skivor av potatisen med hjälp av en mandolin. Lägg skivorna i en bunke med rikligt med kallt vatten. Detta gör man för att skölja bort stärkelse.

2. Värm under tiden upp oljan till 150 grader i en tjockbottnad kastrull. Kontrollera hela tiden temperaturen med en termometer.

3. Låt potatisen droppa av i ett durkslag och fritera den därefter i omgångar i den heta oljan. Rör om då och då. När oljan slutat bubbla och potatisen fått en lätt gyllene färg är den klar.

4. Lyft upp potatisen och låt droppa av på hushållspapper. Krydda genast med flingsalt och svartpeppar från kvarnen.

5. Vispa ihop crème fraichen och citronsaften i en bunke till en fastare konststens, likt vispad grädde. Ös upp i serveringsskål och ställ i kyl tills servering.

6. Hacka selleribladen grovt och lägg upp i fin skål.

7. Servera chipsen, dipen, rommen och selleribladen var för sig så att man kan bygga sin egen canapé.

 

Posted in Förrätter Recept Av

Gaston Vin