Egendomen startades av Catherine Montanet (bakom Domaine de la Cadette och La sœur Cadette) och Tom Thoden i början av 2000. Catherine hade ärvt en del vinmark från sina föräldrar och lärt känna Tom som var en holländsk buissnessman som tröttnat på pengar och det livet och hellre ville klampa runt i leran i Vézelay.


Till en början hade man 3 hektar till sitt förfogande, där man framför allt planterat Pinot Noir, Chardonnay samt ytterst lite Gamay. Stockarna är planterade runt mitten av 90-talet samt en del 2000. Markerna präglas precis som i närliggande Chablis av kalk men i Vézelay hittar vi även många olika sorters lera, vilket ofta resulterar i viner med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Redan 2003 var egendomen ekologiskt certifierad.

Tack vare Catherine och Jean Montanets son Valentin (född 1987) består domänen idag av hela 8 hektar – 5 hektar Chardonnay och 3 hektar Pinot Noir – fördelat över åtta olika parceller i byarna d’Asquins, St Père, Tharoiseau och Vézelay.

Efter att phylloxeran härjat i Frankrike i slutet av 1800-talet var det många i Vézelay som gav upp vinet och satsade på annat, alternativt sålde sina druvor till kooperativ. Idag börjar folk få upp ögonen för Vézelay igen, mycket tack vare eldsjälar som Catherine och Jean som vågat satsa och testa nytt. Ekologisk odling, hårt arbete i markerna och nakna viner visade sig vara vad som behövdes för att åter sätta Vézelay på vinkartan.

Valentin har således mer eller mindre det traditionella och naturliga tillvägagångssättet i blodet och nu när han är den som har det mesta ansvaret kan han vara trygg i att metoderna och kvalitetstänket är rätt väg att gå. Dock är det fortsatt mycket av en familjeegendom och Valentin konsulterar givetvis med både Jean & Catherine.

Galerne, som Monanet-Thodens vita vin heter är namngivet efter den vind som sveper in över Vézelay från nordväst och ser till att druvorna håller sig i gott skick.

Det röda vinet, Garance, har fått sitt namn efter Catherines brorsdotter, men även efter en färgväxt som heter krapp som givetvis ger en burgundisk röd färg.


Bildkälla: Le Franc Buveur


Posted in Frankrike Artiklar Vingårdar Av

Gaston Vin