Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Beaujolais – vin med många ansikten
Frankrike Artiklar Regioner

Beaujolais – vin med många ansikten

Den franska vinregionen Beaujolais alldeles söder om Bourgogne har haft några tuffa år, åtminstone på den svenska marknaden. Vinerna härifrån har emellanåt avfärdats som endimensionellt saftliknande blask som smakar godis. Visst fog för den typen av åsikter har såklart funnits: det förekommer vin från Beaujolais – inte minst Beaujolais Noveau, ett vin som släpps ut på marknaden redan i november samma år som druvorna skördats – som har en hel del skumbanan och hallonbåtar i doft och smak. 

Men Beaujolais är framför allt en region som levererar viner med fantastisk komplexitet, djup, karaktär och balans. En region som med hängiven kraft och dedikation satsar stenhårt på att värna om terroiren och gamaydruvans kvaliteter för att göra viner i absolut toppklass. I bräschen för utvecklingen går inte minst en ny generation av spännande vinmakare.

Beaujolais delas in i tre delar, med olika kvalitetskrav. Den enklaste varianten är kort och gott Beaujolais, vilket är viner som får produceras i princip var som helst i regionen. Nivån över det går under namnet Beaujolais Villages, vilket är vissa specificerade områden inom Beaujolais. Den högsta kvalitetsnivån är Beaujolais Cru och utgörs av totalt tio byar, som också får sätta ut namnet på etiketten. Från norr till söder är dessa Saint-Amour, Juliénas, Chenas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côte de Brouilly och Brouilly.

Posted in Frankrike Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR