Gaston – Wine Exploring

Nyheter/Artiklar

Loire – kvalitetsregion på frammarsch
Frankrike Artiklar Regioner

Loire – kvalitetsregion på frammarsch

Bourgogne och Bordeaux i all ära. Men vill du dricka förstklassigt franskt vin till en vettig prislapp ska du vända blicken mot Loire. Regionen går från klarhet till klarhet och producerar en stor bredd av viner med elegans, komplexitet och lagringsduglighet.

Vinerna från distrikten Sancerre och Pouilly-Fumé känner många till: Vita och krispigt knastertorra och med massa citrustoner och fin mineralitet på druvan Sauvignon Blanc.

Men Loire har oändligt mycket mer att erbjuda.

Rent geografiskt sträcker sig den majestätiska Loirefloden ungefär 280 kilometer genom nordvästra Frankrike, från Centralmassivet i öster, genom Touraine och Anjou-Saumur och ner till staden Nantes vid Atlantkusten där den mynnar ut i havet. Här nere, längst ut mot Atlanten, regerar druvan Melon de Bourgogne – eller Muscadet som den också kallas. Extra intressanta blir de vinerna om de får ligga sur lie, alltså om de lagras på jästfällningen, då vinerna blir lätta och torra med frisk syra och tydliga jästtoner. Ett fullkomligt perfekt val till skaldjursplatån eller ostronen.

Annars är Loire framför allt synonymt med två andra druvsorter: Cabernet Franc och Chenin Blanc. Ingen annanstans i världen görs lika bra Cabernet Franc-viner som i just Loire i allmänhet och Chinon och Bourgueil i synnerhet: Täta, saftiga, matvänliga viner med tydligt gröna toner tillsammans med röda bär och en lätt stjälkbitterhet. Ofta hyfsat tillgängliga redan i unga år men kan också lagras länge och utveckla tryffel- och tobakssmaker.

Chenin Blanc från Loire är rejält friska, med aromatiska dofter av päron och honung tillsammans med krispig mineralitet – inte minst vinerna från Savennières. Druvan används också för att göra mousserande Crèmant de Loire – ett vin som görs på samma sätt som champagne och som också kan tävla med det ädlare storasyskonet i smakkvalitet.

Loire har länge legat i skuggan av störa välkända regioner som Bourgogne, Bordeaux och Champagne. Men nu är det här en av de stora trendregionerna, och orsakerna är flera: Dels har priserna i de klassiska regionerna stigit till stundtals skrattretande nivåer, dels har Loire gång på gång bevisat sin kvalitet och sitt tydliga signum i stil och smak.

Så gör som vinproffsen – vänd blicken mot Loire.

Posted in Frankrike Artiklar Regioner Av

Gaston Vin

RELATERADE PRODUKTER

RELATERADE ARTIKLAR